Monodrama Ive Krešića

Drugačije smeće večeras u Mostaru

Premijera monodrame 'Smeće' večeras u 'Kosači'
Kultura / Kazalište | 03. 10. 2017. u 15:26 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatski dom hercega Stjepana Kosače i Mali teatar iz Mostara upustili su se u koprodukcijsku priču s Kazalištem u Močvari iz Zagreba te će, nakon uspješne premijere u Zagrebu, večeras na sceni velike dvorane 'Kosače' s početkom u 20 sati premijerno uprizoriti monodramu nagrađivanog autora Ive Krešića "Smeće", u režiji Marija Kovača.

Specifičnost je predstave da se uz glumca/autora pojavljuju i njegovi psi Flija i Koko u sporednim ulogama.

Tekst je inspiriran stvarnim događajem i ne preporučuje se mladima ispod 16 godina, priopćili su organizatori.

''Smeće je redovito završavalo ispred ulaza gdje živim, vjerujem da nisam jedini kome se to događa. I dan danas jednom tjedno zateknem kesu ili dvije ispred ulaza. Obično su žute kese, ali bude i bijelih. Ovim putem molim osobu koja to radi, ako čita ove retke, da prestane, jer to se ne radi ljudima. Ostalo napisano u tekstu je puka mašta, što bi bilo kad bi bilo, igra i zabava. Ugodnu večer vam želim i što manje smeća'', istaknuo je autor predstave Ivo Krešić.

Kako bi svi koji žele imali priliku pogledati premijeru predstave, broj mjesta neće biti ograničen.

Redatelj o 'Smeću'

Onaj tko je otvoren za dijalog i želi proviriti u crnilo duše, taj je i više nego dobrodošao na predstavu ''Smeće''. A oni koji dolaze da bi se nasmijali, pronaći će nešto za sebe, rekao je u razgovoru za Bljesak.info Mario Kovač, redatelj predstave 'Smeće'.

Istaknuo je da ovu predstavu treba pogledati i zato što pokušava kazalište vratiti korijenima.

''Predstava kazalište pokušava vratiti korijenima kao jednom komunalnom problemu, kad je već smeće u naslovu, ova predstava govori i o fizičkom smeću koje smo ostavljali pred vratima svojih susjeda. Govori i o mentalnom smeću koje se godinama nije recikliralo i čistilo i onda smo dozvolili da se u svima nama nakupi Predstava je pokušaj da se kroz neku crnohumornu sliku suočimo s demonima koji se nalaze u svima nama'', objasnio je Kovač.

Objašnjavajući psihologiju lika, Kovač je rekao kako su se gotovo svi poželjeli 'riješiti'onoga tko mu smeta, a velika većina normalnih ljudi to je očistila iz svog uma, dok ova predstava govori o čovjeku koji je izgubio samokontrolu.

''Iako mi fizički ne vidimo nikakvo nasilje na pozornici ono što iz njega izlazi je gusti mrak, to je demon s kojim se treba suočiti. Predstava je napravila prvi korak u sučeljavanju sa može se reći fobijama i strahovima. Nadam se da će predstava biti stepenica za sučeljavanje s fobijom od susjeda, ljudi, nepoznatog u ljudima, drugačijeg u ljudima... Ne mislim da ćemo kod nekoga donijeti momentalnu promjenu, ali predstavom otvaramo pitanja čak i rane, te na taj način pokušavamo napraviti dijalog'', kaže Kovač, dodajući kako se s ovom predstavom i ovim liku mogu svi poistovjetiti.

''Gledamo tog lika, smijemo mu se iako ne bi voljeli da nam je susjed. Njegov lik je jedan od onih likova za koje u crnoj kronici čitamo 'bio je tako miran, tih, ne bi ni muhu zgazio', a on je glavna zvijezda crne kronike.

Kopirati
Drag cursor here to close