22. Festival srednjoškolskog dramskog stvaralaštva

Konjic će biti kazališni centar - 450 sudionika iz 19 gradova na 22. FSDS

Inas Jablan iz Amaterskog pozorišta "Neretva" Konjic rekao je kako ove godine u Konjic dolaze grupe iz Kaknja, Tuzle, Žepča, Zavidovića, Bugojna, Visokog, Bileće, Kupresa, Doboja, Donjeg Vakufa, Zenice, Sarajeva, Živinica, Modriče, Goražda, Prnjavora
Kultura / Kazalište | 11. 04. 2024. u 15:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

22. Festival srednjoškolskog dramskog stvaralaštva Bosne i Hercegovine će se održati od 15. do 23. travnja 2024. godine u Konjicu, te će ugostiti oko 450 sudionika iz 19 gradova, koji će izvesti 26 teatarskih ostvarenja.

Inas Jablan iz Amaterskog pozorišta "Neretva" Konjic rekao je kako ove godine u Konjic dolaze grupe iz Kaknja, Tuzle, Žepča, Zavidovića, Bugojna, Visokog, Bileće, Kupresa, Doboja, Donjeg Vakufa, Zenice, Sarajeva, Živinica, Modriče, Goražda, Prnjavora, Dervente, Zvornika i Konjica.

Navedene skupine, natjecat će se u dvije kategorije: dramske sekcije srednjih škola i amaterska pozorišta.

''Novitet, u odnosu na ranije Festivale, jeste uvođenje posebne grupe koju čine predstavnici svih pozorišta/dramskih sekcija. Zadatak ove grupe jeste da nazoči dramskim radionicama tijekom trajanja Festivala, a produkt istih biće prikazan na svečanoj ceremoniji zatvaranja Festivala. Također, predstavnici grupa su ujedno i članovi žirija publike Festivala, te će na završnici donijeti odluku o najboljoj predstavi Festivala. Svečano otvaranje Festivala, svojim koreografijama i plesom na svili uljepšat će članovi plesnog kluba ''Vermelho'' iz Mostara'', rekao je Jablan.

Na završnici Festivala, Stručni žiri, pored ostalih artističkih dostignuća, dodjeljuje Nagradu za najbolje glumačko ostvarenje i Grand Prix najboljoj predstavi Festivala.

''Također, nakon svečane ceremonije zatvaranja Festivala, nagrađeni sudionici i gosti Festivala, moći će uživati u gurmanskim specijalitetima stručnog tima predvođenog od strane chefa Benjamina Zahirovića. Za muzički program zaduženi su naši prijatelji iz benda ''Dva i po' čo'eka''. Svaki Festivalski dan će također biti popraćen zabavnim programom sastavljenim od izbora za najbolju glumicu i glumca večeri, teatarskim kvizom i muzičkim programom čiji su nosioci članovi i prijatelji AP ''Neretva'''', rekao je Jablan.

Stručni žiri nadolazećeg Festivala čine Vahid Duraković, dramaturg iz Bogojna; Ena Husić, glumica iz Konjica; Domagoj Nižić, glumac iz Ljubuškog sa zagrebačkom adresom; te Armin Filipović, glumac iz Tuzle.

''Oni će svojim znanjem i iskustvom mladim talentima nastojati prenijeti sve artističke vrijednosti koje teatar nudi'', kazao je.

Amatersko pozorište 'Neretva' Konjic je osnovano 1947. godine i u njemu je egzistiralo više sekcija: dramska (prvi pozorišni ansambl, omladinska scena, dječja scena, teatar poezije), muzička (s puhačkim, tamburaškim, narodnim i pop-rock orkestrima), folklorna (izvorni i koreografski folklor), klub likovnih umjetnika, foto-kino klub, a raspolagalo je s vlastitom bibliotekom i tehničkom sekcijom koja je pratila rad svih ostalih sekcija.

''Prolazeći kroz mnoge faze i poteškoće, ''Neretva'' još uvijek egzistira i aktivno doprinosi kulturi i obrazovanju. Kroz svoje postojanje, AP ''Neretva'' je ispratilo veliki broj članova, od kojih su mnogi postali akademski glumci, režiseri i dramaturzi, te je u tom periodu producirala stotine pozorišnih predstava'', rekao je Jablan.

Danas ''Neretva'' djeluje u tri dramske sekcije: dječja scena (cca. 70 polaznika osnovnoškolskog uzrasta), omladinska scena (cca. 20 članova srednjoškolskog uzrasta), te velika scena (cca. 30 članova starijih od 18 godina).

''U ovom mileniju, jedan od glavnih segmenata djelovanja Amaterskog pozorišta ''Neretva'' je organizacija Festivala srednjoškolskog dramskog stvaralaštva Bosne i Hercegovine. U travnju 2003. godine, organiziran je 1. FSDS, u suradnji s određenim dramskim skupinama iz BiH, a broj sudionika se kroz godine povećavao. Danas je Festival neovisan i opstaje uz finansijsku pomoć sponzora i različitih nivoa vlasti'', kae Jablan.

Kroz sudjelovanje na dvadeset i jednom Festivalu prošlo je: 130 školskih dramskih sekcija i pozorišnih grupa; 57 gradova; 7114 sudionika; 415 predstava; 37 profesionalnih pozorišnih djelatnika u funkciji članova Stručnog žirija Festivala i voditelja dramskih radionica.

''Navedene brojke potvrđuju da Festival srednjoškolskog dramskog stvaralaštva spada u red najvećih i najznačajnijih kulturno-obrazovnih događaja za mlade u Bosni i Hercegovini'', kazao je Jablan.

Festival ističe, ima svoju obrazovnu i kulturološku funkciju. Kao obrazovnu funkciju vidi da je sudionicima omogućeno, da se kroz obavezne radionice s profesionalnim umjetnicima, predavačima, upoznaju detaljno sa svim elementima kazališne umjetnosti (dramaturgijom, likovnim elementima teatarskog čina, elementima glume, režije i sl.), te da kroz razgovore o predstavama upotpunjuju svoje znanje i svoje poglede na ovu umjetnost!

''Želja nam je da ovaj obrazovni segment Festivala proširimo i na školske aktivnosti posebnim radionicama organiziranim u školama, kako s učenicima, tako i s profesorima maternjeg jezika, likovnog i muzičkog odgoja (voditeljima dramskih sekcija). Tematski, Radionica bi obradila sve elemente teatarske djelatnosti i pedagoškog rada s mladima! Kroz ovaj oblik bismo imali i posebnu radionicu pozorišne kritike. Njihov bi zadatak bio da promatraju svakodnevno sve aktivnosti na Festivalu te da o tome pišu za Bilten Festivala. Oni bi bili pod profesionalnim vodstvom jednog od poznatijih pozorišnih kritičara'', rekao je.

Kulturološki aspekt Festivala i ne treba posebno isticati, kaže.

''Dovoljno je reći da su repertoarski zastupljeni, kako klasični tako i suvremeni teatarski autori. Festival je već sada u redovnim kalendarima mnogih škola, grupa i amaterskih teatara. Brojke na početku pokazuju koliko malo treba da se mladi ljudi pronađu i angažirano djeluju. Oblast koju obuhvata ovaj projekt je kulturno-umjetničkog karaktera koja po svojoj sveobuhvatnosti angažira mlade ljude tijekom cijele godine na realizaciji konkretnih projekata. Osim mladih i djece koja direktno sudjeluju u radu na projektima i njihovom predstavljanju na Festivalu, cilj nam je da animiramo najveći broj srednjoškolaca, a i ostale građane da posjetom pozorišnim predstavama podižu nivo urbane kulture'', naveo je Jablan.

Kopirati
Drag cursor here to close