22. izdanje festivala

Dramsko stvaralaštvo u Konjicu - Bogat 4. dan FSDS

Omladinska scena iz Donjeg Vakufa se predstavila s predstavom ''Šahovska antibajka'', po scenariju Amera Čolaka, koji je potpisao i režiju.
Kultura / Kazalište | 19. 04. 2024. u 16:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Završen je četvrti dan 22. Festivala srednjoškolskog dramskog stvaralaštva Bosne i Hercegovine u Konjicu. Publika je imala priliku pogledati tri gostujuće predstave.

Omladinska scena iz Donjeg Vakufa se predstavila s predstavom ''Šahovska antibajka'', po scenariju Amera Čolaka, koji je potpisao i režiju.

Nakon toga odigrana je predstava ''Prognanici'' u izvedbi Mješovite srednje škole ''Mladost'' iz Zenice, a u režiji Amre Kasumović po tekstu Hasana Džafića. Na zatvaranju večeri, prikazana je poznata komedija Ive Brešana, ''Hamlet u selu Mrduša Donja'', u izvedbi Pete gimnazije Sarajevo, za koju režiju potpisuje Emina Hajro. Na okruglom stolu, proglašeni su najbolja glumica i najbolji glumac večeri, a to su bili Ajša Rešić i Danis Karačić, priopćilo je Amatersko pozorište ''Neretva'' Konjic.

Foto: PR / 22. Festival srednjoškolskog dramskog stvaralaštva Bosne i Hercegovine u Konjicu

Također, kao i svakoga dana festivala, održane su radionice predvođene od strane članova stručnog žirija. Armin Filipović, član žirija koji radi s posebnom grupom sačinjenom od predstavnika svih grupa je govorio o dosadašnjim utiscima sa festivala i radionica.

''Rad na radionicama je nadmašio moja očekivanja, najviše zbog povezanosti koju je grupa ostvarila između sebe. Kroz upoznavanje, igre povjerenja, razgovore, trudio sam se da među njima stvorim atmosferu u kojoj ćemo moći slobodno pričati o njihovim pogledima na svijet, problemima sa kojim se susreću, odrastanju, te kreativnosti i umjetnosti koju stvaraju svaki u svom gradu i zajednici'', kazao je Filipović.

Svoje utiske podijelili su i neki od predstavnika grupa.

''Ove radionice nam pomažu da se približimo više dramskoj umjetnosti a i da se povežemo kao grupa. Radimo super korisne vježbe i kroz radionicu imamo priliku prikazati i svoje lične ideje'', rekla je Jasmila Lolić iz Sarajeva.

Edna Čokić iz Živinica i Anđela Tadić iz Visokog su se složile da svatko ima neki skriveni talenat za koji nisu znali.

''Armin je odlučio da iskoristi sve naše sposobnosti kako bismo na kraju dobili jedan zanimljiv produkt rada na cijelom festivalu'', poručile su.

U petak 19. travnja s početkom u 17 sati bit će odigrana predstava ''Slatku il' gorku?'' u izvedbi Dramskog studija ''Aplauz'' iz Živinica, po tekstu Slobodana Simića, u režiji Nasihe Salihović.

Nakon toga nastupa predstava ''Glavozuj'' u izvedbi Amaterske scene mladih iz Modriče. Autor teksta je Miljenko Muršić, a režiju potpisuje Predrag Erletić. Petu večer festivala će zaključiti domaćini predstavom ''Trg ratnika'' Nick Wooda, u režiji Inasa Gačanina.

Kopirati
Drag cursor here to close