Balet

Čarolija ''Orašara'' prožela Mostar i oduševila gledatelje!

Da bajka bude istinski bajkovita pobrinuli su se baletni virtuozi iz trupe Ukrainian Classical Ballet na čelu sa solistima Olesiom Šajtanovom i Ivanom Žuravljevim
Kultura / Kazalište | 20. 12. 2022. u 11:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Odmah po prvim najavama gostovanja ukrajinskih baletnih zvijezda činilo se kako se u Mostaru sprema nešto sasvim posebno, no tek sad, nakon što su Mostarci imali prilike pogledati ''Orašara“, jasno je zašto je upravo to jedna od najomiljenijih baletnih predstava diljem svijeta, i zašto su baletani koji nastupaju u njemu uistinu prave baletne zvijezde.

Da bajka bude istinski bajkovita pobrinuli su se baletni virtuozi iz trupe Ukrainian Classical Ballet na čelu sa solistima Olesiom Šajtanovom i Ivanom Žuravljevim, a komentar o nastupu imala je prilike dati i Arleta Čehić, profesor baletne pedagogije i direktorica škole Balet Mostar Arabesque:

''Mostarci su Orašara imali priliku vidjeti u CineStaru, direktnim uključivanjem iz Royal Opera House i na koncertima Balet Mostar Arabesque, na kojima smo, pored naših varijacija iz Orašara, imali i goste soliste nacionalnog baleta iz Sarajeva (Orašar i Klara).

Naravno, to su bili samo dijelovi ovog baleta, a večeras smo imali priliku da ga pogledamo u cijelosti i još uživo. Veoma mi je drago što su karte bile rasprodate u svega nekoliko dana je publika odlično primila ukrajinske umjetnike koji su  profesionalno odgovorili na postavljeni zadatak.

Ansambl je bio uigran i vizuelno harmoničan, a solisti su zadate teže elemente sa lakoćom plesali.

Kontakt sa publikom je bio neusiljen i prijatan, te su na kraju dobili zasluženi standing ovation.

Scenografija i vizuelni video efekti su bili na pohvalnoj razini i odisali su uvjerljivim rješenjima koja su davala osjećaj posebnih ambijenata. Raduje me što sam vidjela neočekivano puno male djece na ovom kultnom baletu i mislim da je i to jedan razlog više da nam i sljedeće godine u isto vrijeme dođu“.
 
''Još 2020. smo pokušali pokrenuti suradnju s Hrvatskim domom, međutim zbog COVID-19 globalne situacije nismo bili u prilici realizirati ideju sve do ove godine. Iznimno mi je drago što se dvorana Hrvatskog doma pokazala savršenom za ovakav tip umjetnosti i odlično mjesto za prezentaciju baleta. Vjerujem da je ovo odličan početak suradnje i veselimo se budućim prilikama budući da su Mostarci baletane Ukrajinskog klasičnog baleta ispratili ovacijama uz vidljivu obostranu želju za ponovnim susretom“, o cijeloj ideji projekta Orašar u Mostaru kratko nam je ispričao Siniša Josipović, direktor produkcijske kuće ARTentainment.

Kratko o predstavi imala je priliku prokomentirati i članica organizacijskog tima Adventa u Mostaru, Sanela Ćorić Mešić:

''U  Mostaru  nemamo priliku često uživati u baletnim predstavama a sinoćnja izvedba Orašara, baletne trupe Ukrajinskog klasičnog baleta je doista bila spektakularna. Uživali smo u plesnim pokretima vrhunskih baletana i čarobnoj glazbi P.I.Čajkovskog. Prekrasna scenografija, kostimi i dekoracije uz video projekcije, ta živost pokreta i boja na sceni su impozantni, bajka Orašar u izvedbi ukrajinskih umjetnika očarala je i mostarsku publiku.  Voljela bih da je postojala mogućnost barem još jedne izvedbe u Mostaru!“

Kako Mostarci uživaju u Orašaru govori i 2020. godina, kada je dvije večeri zaredom predstava ''Orašar“, rasprodana u HNK Mostar, u kojoj su nastupali učenici Glazbene škole Ljubuški i balerine Športskog plesnog kluba Zrinjski.

Sama činjenica da je Hrvatski dom herceg Stjepan Kosača rasprodan danima ranije govori koliko interesa za ''Orašara'' ali i sam baletni programu u gradu postoji, stoga vjerujemo da će ovo postati jedna lijepa tradicija u prelijepom zimskom Mostaru!

Kopirati
Drag cursor here to close