O Oslobođenom Mostaru

Bogdan: Mostaru treba jedna dobra kontroverza

Bogdan je rekao kako se ne slaže sa zagovornicima otkazivanja rada na predstavi koji tvrde da je ''Mostar dovoljno napaćen'' i da mu ''ne treba nova kontroverza''.
Kultura / Kazalište | 20. 02. 2024. u 13:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mostaru treba jedna dobra kontroverza, da uvidi gdje je i šta je, šta mu se događa, šta mu rade, rekao je glumac Goran Bogdan gostujući u podcastu Vide TV Zavidavanje by Lado Tomičić odgovarajući na pitanje zabranjivanja predstave Oslobođeni Mostar redatelja Zlatka Pakovića.

Bogdan je rekao kako se ne slaže se sa zagovornicima otkazivanja rada na predstavi koji tvrde da je ''Mostar dovoljno napaćen'' i da mu ''ne treba nova kontroverza''.

''A šta bi mu trebalo? Da ga ostavimo? A šta je mir? Jedno je mir, aktivna supstanca, a drugo je ova apatija u kojoj Mostar živi. Nekima aktivnije i mračnije stvari od apatije. Baš mu treba jedna dobra kontroverza, da uvidi gdje je i šta je, šta mu se događa, šta mu rade'', rekao je Bogdan.

Dodao je kako smatra da očigledno nekome smeta ta mogućnost i da nekome taj status quo odgovara

''Klica je svih zala stav da mu ne treba kontroverza'', rekao je Bogdan navodeći kako smo došli u vremena kad je najradikalnije postalo dobar i kvalitetan i da umjetnost mora biti angažirana.

Video: Zavidavanje by Lado Tomičić #69 - Goran Bogdan

Podsjetimo, predstava 'Oslobođeni Mostar', koju su trebali raditi Narodno pozorište, Pozorište lutaka i Mostarski teatar mladih, po romanu '14. februar 1945.', Dragana Markovine neće se izvesti. Markovina je rekao kako mu je drago da je tako jer ne želi predstavu o predstavi ali je i na FTV-u rekao da je bilo nekih političkih pritisaka.

Pozorište je demantiralo da je bilo izloženo političkim pritiscima, ali je voditelj MTM-a, Sead Đulić, izjavio kako je verbalno napadnut ispred kazališne zgrade. Sve je eskaliralo jer se pojavila priča kako dramski tekst Pakovića vrijeđa islam i Armiju BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close