Kulturni događaji

Bogata djelatnost Narodnog univerziteta Konjic

Narodni Univerzitet Konjic je najznačajnija ustanova kulture u Konjicu.
Kultura / Kazalište | 24. 10. 2017. u 14:14 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Narodni Univerzitet Konjic, osim naslijeđenih kulturnih događaja i manifestacija, uveo je i mnogobrojne  programe, koji su osvježili kulturnu ponudu onoga što producira sama ustanova, odnosno odjel koji se i bavi kreiranjem kulturne politike, a to je Centar za kulturu - kazao je u razgovoru za Fenu Benjamin Mušinović, koordinator Centra za kulturu Narodnog Univerziteta Konjic, koji na toj poziciji radi od 2007. godine.

Kada su u pitanju mnogobrojna kulturna događanja na kojima taj centar radi, Mušinović je izdvojio repertoar 'Konjičkog kulturnog ljeta', a kao novitet u svim programima 'Festival glumaca Bosne i Hercegovine'. Osim toga, tu je i 'Art night' te Pop rock fest, gdje se promoviraju mladi autori i izvođači.

''U okviru Konjičkog ljeta imamo i 'Konjic sevdah' kao revijalni festival sevdalinke te takmičenje Osnovnih škola u očuvanju tradicionalne baštine pjesme sevdalinke, te tradicionalni i već deset godina iznimno važan revijalni festival 'Večeri duhovne muzike'', kazao je Mušinović, spomenuvši još i pozorišni festival za osnovce "Školski teatar" te Noći klasične muzike.

Osim toga, Centar organizira i mnogobrojne izložbe, a u suradnji sa Kulturno-umjetničkim udruženjem Sejfullah, intenzivno radi na promociji lika i djela Sejfulaha Prohe, kroz različite sadržaje izložbenog i promotivnog karaktera, kao i dokumentarističku građu različitih filmova.

Mušinović je spomenuo i Festival srednjoškolskog dramskog stvaralaštva koji realizira Amatersko pozorište 'Neretva' Konjic te Internacionalni festival folkolora u organizaciji Preporoda.

Govoreći o 'Festivalu glumca Bosne i Hercegovine', Mušinović je izrazio zadovoljstvo što se upravo u Konjicu održava jedan takav festival, podsjetivši kako međunarodni festivali glumaca postoje u Hrvatskoj i Crnoj Gori.

''Uspjeli smo ugostiti sve bitnije produkcije u Bosni i Hercegovini, počevši od regionalnih predstava bh. produkcije do regionalnog programa, s tim da sve više upućujemo pozive prema Hrvatskoj i Srbiji te u tom smislu nastojimo ostvariti suradnju'', kazao je koordinator Centra za kulturu Narodnog Univerziteta Konjic.

Podsjetio je kako svake godine na početku svog repertoara ugošćuju  Akademiju scenskih umjetnosti gdje svi budući glumci i glumice mogu ostvariti svoje prvo festivalsko gostovanje.

Što se tiče financiranja Centra, Mušanović napominje kako su na dotaciji, odnosno da ih većinski financira Općina Konjic. Dio sredstava za manifestacije, kao i redovne radne obaveze osiguravaju od sponzora i raznih drugih izvora, a apliciraju i na sve javne pozive koje raspisuju nadležna resorna ministarstva.

Sam Centar ima odličnu suradnju i s raznim udruženjima i institucijama  kao što su udruženje 'Sejfulah', amatersko pozorište 'Neretva', muzički centar 'Rezonanca', Bošnjačka zajednica kulture 'Preporod', te Hrvatsko kulturno društvo 'Napredak'.

''Narodni Univerzitet Konjic je najznačajnija ustanova kulture u Konjicu, a nadam se da će postati značajna i široj javnosti jer je proglašena i nacionalnim spomenikom. Ovakvo jedinstveno arhitektonsko znanje postoji rijetko gdje u regiji gdje na jednom mjestu imate 5.000 kilometara kvadratne površine, sa kino salom, ljetnim kinom, gradskom bibliotekom, te restoranskim prostorom i dijelom zgrade s uredima u kojima djeluju razna udruženja i udruge'', kazao je Mušinović.

Trenutačno se u Narodnom univerzitetu Konjic održava manifestacija 'Dani knjige', u partnerstvu sa Yunus Emre Institurom, Fondacijom 'Lijepa riječ' te BZK 'Preporod', koja je imala i svoj sajamski karakter, jer su proteklih godina prezentirali sve ono što je zanimljivo u pogledu domaćeg izdavaštva, kroz ediciju raznih bosansko-hercegovačkih izdavačkih kuća.

Istaknuo je kako nastavljaju s promocijama knjiga u Galeriji Narodnog Univerziteta u Konjicu, pa će tako 26. listopada u 20 sati biti upriličena promocija romana 'Sirotica', autora Irfana Jusufovića, dok će 7. studenog biti ugošćen pisac Ibrahim Kajan koji će prezentirati putopis 'Tragom božijih poslanika i novih izdanja'. Također u Bosanskoj sobi Narodnog Univerziteta, 9. studenog bit će upriličena promocija poezije Nusreta Omerike 'Kad vrijeme zamiriše'.

Dani knjige svečano će završiti edicijom BZK 'Preporod' BiH, gdje će svi prisutni imati priliku slušati Senadina Lavića, predsjednika BZK 'Preporod' te Sanjina Kodrić, Seada Šemsovića i Aladina Husića.

Kopirati
Drag cursor here to close