HNK Mostar

Još jedno priznanje ansamblu predstave 'Isus, sin čovječji'

Ovo je četvrta nagrada za predstavu, a ukupno deveta za Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru u ovoj kazališnoj sezoni.
Kultura / Kazalište | 16. 06. 2023. u 10:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstava „Isus, sin čovječji“ redatelja Roberta Pehara prema tekstu Halila Džubrana osvojila je Nagradu za najbolju kolektivnu glumačku igru na 10. Festivalu glumca BiH prema glasovima publike.

Ovo je četvrta nagrada za predstavu, a ukupno deveta za Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru u ovoj kazališnoj sezoni. Također, za HNK Mostar ovo je treća nagrada zaredom za najbolju kolektivnu glumačku igru na Festivalu glumca BiH u Konjicu, a tu su nagradu dosad osvojili ansambl „Gnijezda“ u kazališnoj sezoni 2020./2021. i ansambl „Identitluka“ u sezoni 2021./2022.

„Isus, sin čovječji“ iznimno je raskošna scenska sinteza suvremenih vizualnih rješenja i srednjovjekovnih prikazanja, živih prizora iz Isusovog života i živih obrada istih tema sa slika svjetskih poznatih autora od renesanse do 19. stoljeća (Caravaggio, Rubens, van Honthorst, Ciseri), te monologa pripovjednog stila i kratkih dijaloških dionica. Ona prati kronološki Isusov život: od rođenja i djetinjstva, preko izbora apostola i početka javnog djelovanja do ulaska u Jeruzalem, Posljednje večere, Judine prodaje Isusa, suđenja pred Pilatom te konačnog razapinjanja na križ i uskrsnuća. Ako je Džubran kao dramski lik izravno scensko utjelovljenje njegove domovine i predstavlja širi dramaturški okvir, onda nas duž osnovne linije događanja kroz kronologiju Isusovog života, smrti i uskrsnuća vodi lik Suzane, Marijine susjede iz Nazareta, kao svojevrsne naratorice i praktičnog podsjetnika na temeljnu ideju djela: marginalci kao ključni protagonisti u čijim se iskazima zrcali veličina Isusovog utjecaja na Pojedinca.

Pomoćnica redatelja i osoba zadužena za koreografiju je Jelena Kordić Kuret, a tekst je prilagodio i dramaturški obradio Dragan Komadina. Autor glazbe je Gabrijel Prusina, kostimografkinja Mirjana Zagorec, a scenografiju potpisuje Vesna Režić.

U predstavi igraju Robert Pehar, Jelena Kordić Kuret, Ivan Skoko, Dražen Pavlović, Miro Barnjak, Nikolina Marić, Ivo Krešić, Anja Kraljević, Mirela Mijačank Kordić, Damir Čobo, Ana Ljubić, Ivan Prskalo, Filip Lukenda, Zorislav Galić i Branko Kuzmanović.

Kopirati
Drag cursor here to close