I desila se magija

360° Divanhana za Bljesak.info: U Mostaru se i danas osjeća duh koji je nadahnjivao velike umjetnike

Kultura / Kazalište | 27. 08. 2017. u 07:27 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Previše ljepote i smiraja na jednom mjestu da čovjeka pokrene na najljepše emocije. To je za nas Mostar", rekla je na početku razgovora pjevačica Divanhane Naida Čatić za Bljesak.info.

Svoju još uvijek aktivnu turneju Zukva započeli ste početkom prošle 2016. godine velikim koncertom na Kolarcu u Beogradu. Možete li se sjetiti koliko ste do sada koncerata odsvirali u okviru turneje 'Zukva Tour' i da li je ista ispunila vaša očekivanja?

U okviru turneje koja ujedno promovira naše posljednje studijsko izdanje "Zukva", pjesmom smo obišli dobar dio naše domovine i neke od europskih metropola. Paralelno smo koncertirali u regionu i inozemstvu. Posebno su nas radovale posjete gradovima u Bosni i Hercegovini poput Banja Luke, Zenice, Tuzle, Mostara, Brčkog, Travnika, Trebinja, Stoca, Sarajeva i drugih. Što se tiče regionalne i europske turneje, nju smo započeli 1. ožujka prošle godine rasprodanim koncertom na Kolarcu u Beogradu, zatim smo imali priliku nastupati u prekrasnim zdanjima i hramovima kulture širom Europe, poput Mozart Saal u Stuttgartu, Gasteig u Munichu, Is Sanat Kultur Merkezi u Istanbulu, Kino Šiška u Ljubljani, Makedonskom Nacionalnom Teatru u Skoplju i mnogim drugim.

Smatram da nam je turneja 'Zukva' donijela mnogo više nego li smo očekivali. Samim tim što smo do sada odsvirali preko 100 koncerata u dvije godišnje aktivnog koncertiranja, te snimili novi live CD doslovno „na točkovima“ govori o samom uspjehu turneje i produktivnosti koju je sa sobom donijela.

Kažete da ste tijekom dosadašnje turneje imali priliku svirati u eminentnim dvoranama, kako u regiji, tako i širom Europe. Koji koncert pamtite kao poseban?

Volim kazati da je svaki koncert priča za sebe, za svaki se posebno pripremamo i s radošću ga očekujemo. Pomenula sam neke od dvorana koje su u svijetu poznate po izvedbama klasičnih majstora, stoga je zadobpoljstvo veća kada znate da se u nekima od njih sevdah prvi put čuo ili izveo. Moram priznati da smo nedavno održanim koncertom u Sarajevu oživjeli uspomenu na početke našeg djelovanje i nakon tri godine se vratili na scenu BKC-a. Velika je radost i posebna emocija kada nastupamo pred domaćom publikom, koja osjeća sevdah i živi ga svakodnevno. Tu radost smo nanovo doživjeli u dvorani Narodnog pozorišta u Mostaru u travnju 2016. godine, gdje smo za potrebe dokumentarnog filma u suradnji sa Al Jazeera Balkans, snimali neke od kadrova i ne sluteći da ćemo na kraju dobiti naše prvo live diskografsko izdanje naziva "Live in Mostar". Rado se sjetim te kišne travanjske noći i pozorišnog trga poslije koncerta. Sve je mirisalo na sevdah.

Zašto baš Mostar za snimanje vašeg prvog live diskografskog ostvarenja?

Nismo slutili niti planski imali u vidu da ćemo imati materijal koji se mogao pretočiti u DVD i CD izdanje, ali najljepše stvari se dođađaju spontano. Pored toga što smo bili zadovoljni audio i video materijalom, ključni segment i pokretačka snaga u odluci za live izdanje, bila je publika te jedna velika i iskrena emocija koja se rodila noći 28. travnja prošle godine. "Live in Mostar" ne samo da ekranizira ono što se događa na našim koncertima već na samo slušanje ili gledanje otkriva ljepotu i ljubav koja se njedri između nas i publike svakim koncertom, iznova i iznova.

Ranije ste vrlo uspješno obradili Šantićevu 'Eminu', dok na najnovijem albumu 'Live in Mostar' opjevaste Đikićevu 'Đaurku'. Dva velika mostarska pjesnika, dvije velike pjesme. Mogli bi zaključiti da je Mostar za vaš bend oaza inspiracije?

Mostar je i mnogo prije nas bio inspiracija velikim umjetnicima. U Mostaru je nastala najljepša poezija, skladale su se najdivnije melodije, rađali se najveći pjesnici. U Mostaru su živjele opjevane ljepotice. I dandanas se osjeća taj duh. Mostar to nije i nikada neće izgubiti. Svaki kamen, kaldrma i pendžer kriju svoje tajne dok Neretva otkriva ljepotu svoga postojanja baš tu ispod "Starog". Baš kao što smo i perom ispisali na backcoveru našeg live izdanja: "Večeri 28. aprila zaustavismo se u Mostaru. Gradu užegle kaldrme, sjenovite i hladne Neretve, biserne Radobolje, Šantićeve Emine i Đikićeve đaurke. I desila se magija.“

Previše ljepote i smiraja na jednom mjestu da čovjeka pokrene na najljepše emocije. To je za nas Mostar.

Koncertom ispod Starog mosta okrunili ste i završili ljetni dio turneje. Što slijedi?

Početkom ove godine, u veljači također smo bili u Mostaru, tako da je ovo treći put od kako smo krenuli na turneju da smo tu. A svaki put kao da je prvi. Koncertom na zatvaranju Mostarskog ljeta uz zvuk Neretve završili smo ljetniji dio turneje „Zukva“. Dalje nas očekuje koncert krajem septembra u Tivtu u Crnoj Gori, te naša jesenja turneja nastavlja u Münchenu, Stuttgartu, Düsseldorfu i Linzu.

Jako ste mlada interpretatorica sevdaha, ali moglo bi se reći da ste već postali uzor mnogim mladim izvođačima širom regije. Imate li neku poruku za nove nadolazeće generacije sevdalija?

Ima mnogo mladih izvođača koji vole sevdah i tako ga i izvode. Sretna sam što njegujemo tradiciju i čuvamo ljepotu naše pjesme. Iako se nekada čini teško, ali ne smijemo odustajati na svom putu. Trebamo vjerovati da se samo srcem dobro vidi i da ljubav koju osjećamo prema našoj domovini, kulturi i tradiciji mora i može nadjačati primitivizam i površnost.

Kopirati
Drag cursor here to close