Dobro pjeva, ali...

Željko Joksimović diskriminirao transrodnu osobu u emisiji X Factor-Adria

Kultura / Glazba | 06. 11. 2013. u 17:04 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gayten-LGBT, Centar za promociju LGBTIQ prava i Labris, organizacija za lezbejska ljudska prava, najoštrije osuđuju sinoćnje ponašanje Željka Joksimovića, jednog od sudaca u emisiji X Factor-Adria, koja se emitira na kanalu televizije PINK, javlja Transserbia.org.

'''U reality emisiji natjecateljskog karaktera koja je emitirana 5. studenog, pop pjevač Željko Joksimović je pokazao osnovno nepoštovanje prema natjecateljici koja se identificira kao transrodna osoba. Joksimović je u direktnoj komunikaciji sa Filipom Janevskim - Fifi (22), iskazao najprije nepoštovanje, zatim nevjericu i gađenje i na kraju diskreditiranje nje kao natjecateljice na osnovu njenog rodnog identiteta, a ne na osnovu njenih pjevačkih sposobnosti (Joksimović u jednom trenutku i kaže: 'To se meni ne dopada... a dobro pevaš')'', počinju svoje otvoreno pismo LGBT aktivisti, prenosi Radiosarajevo.ba.

Oni ističu kako Željko Joksimović kao javna osoba ima odgovornost prema onome što u javnom prostoru izgovara, te dodaju kako ovakvim ponašanjem pokazuje osnovno nepoznavanje prava na rodno izražavanje i krši Antidiskriminacijski zakon, sudeći o osobi na osnovu njenog ličnog svojstva, ne na osnovu njenih glasovnih mogućnosti.

''Na taj način, Željko Joksimović doprinosi još težem položaju trans osoba u Srbiji, koje su izložene svakodnevnom nasilju i diskriminaciji na više nivoa'', ističu aktivisti, podsjetivši kako je do travnja 2013. zabilježeno 78 slučajeva ubojstava trans osoba u svijetu, prema izvještaju Trans Murder Monitoring, organizacije Transgender Europe (TGEU), i objavljenog na obilježavanju Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije (IDAHO).

''Očekujemo brzu i efikasnu reakciju Povjerenice za zaštitu ravnopravnosti, kao i javni uspriku pop pjevača Željka Joksimovića i televizije PINK'', poručuju srbijanski LGBT aktivisti u svom priopćenju za medije.

Kopirati
Drag cursor here to close