Zabranjuju korištenje autorskih djela

Zabranjeno pušenje tuži Neleta Karajlića

Zbog svega navedenog "Zabranjeno pušenje" i autor Davor Sučić povlače sve eventualno presumirane dozvole za javno izvođenje svojih djela.
Kultura / Glazba | 19. 05. 2023. u 10:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Po nalogu i na zahtjev autora, managementa i izdavača autorskih djela grupe "Zabranjeno pušenje", izričito se zabranjuje izvođačima Stefanu Milenkoviću i Nenadu Jankoviću bilo kakav način korištenja glazbenih djela, a osobito javno izvođenje na koncertima i priopćavanje javnosti putem bilo koje vrste medija, kojih je autor Davor Sučić upisan u bazu autora HDS ZAMP-a, stoji u priopćenju grupe Zabranjeno pušenje.

Kako su kazali "bez ikakvog usmenog ili pismenog odobrenja nositelja prava Nenad Janković alias Nele Karajlić je u više navrata koristio brand i autorska djela "Zabranjenog pušenja", uz sumnju da je prava na tim djelima nezakonito ustupao u poslovnim transakcijama, pri tome potpisujući ugovore u kojima se lažno predstavljao kao potpuni vlasnik autorskih i fonogramskih prava, te u kojima je drugim fizičkim i pravnim osobama ustupao intelektualno vlasništvo koje mu zakonski ne pripada".

"Tragom ovakvog nezakonitog ponašanja dotični je na krajnje neukusan i neprimjeren način u suradnji sa violinistom Stefanom Milenkovićem, preradio djela odnosno izmijenio i prearanžirao izvorna glazbena djela "Zabranjenog pušenja" u klasičnu formu, bez ikakvog prethodnog obavještenja i odobrenja autora i većinskih nositelja prava te uz potpunu izmjenu originalnog duha, izričaja i estetike djela koje je koristio", dodaju u priopćenju.

Zbog svega navedenog "Zabranjeno pušenje" i autor Davor Sučić povlače sve eventualno presumirane dozvole za javno izvođenje svojih djela, kako na teritoriju Republike Hrvatske, tako i u inozemstvu do ishoda sudskih tužbi za zaštitu članova i autora "Zabranjenog pušenja" od zloupotreba imena, autorskih djela i nezakonitog ponašanja od strane bivšeg člana grupe Nenada Jankovića i organizatora koji organiziraju i promoviraju koncerte na kojima se krše tuđa moralna i imovinska autorska i druga prava, zaključili su u priopćenju.

Kako je grupa nastala i kako je došlo do raspada?

Band je nastao suprotno tada prevladavajućem jugoslavenskom punk rocku i novom valu, usko povezana s kulturnim pokretom novi primitivizam i radio i televizijskom satiričnom i humorističnom emisijom Top lista nadrealista. Tijekom osamdesetih godina Zabranjeno pušenje je bila jedna od najznačajnijih glazbenih pojava na prostoru nekadašnje Jugoslavije, imali su izuzetno posjećene koncerte i prodali su na stotine tisuća ploča.

Mnogo puta su došli u nevolje s komunističkim vlastima zbog svoje, obično blage i suosjećajne kritike socijalističkog sustava i navike otvaranja pitanja koja su u to vrijeme bila osjetljiva. Prvi sastav skupine, u početku poznat kao Pseudobluz Band Zabranjeno Pušenje, činili su gitarist Davor Sučić (Sejo Sexon) i pjevač Nenad Janković (Nele Karajlić), bubnjari Zenit Đozić (Fu-Do) i Predrag Rakić (Šeki Gayton), bas-gitarist Mladen Mitić, klavijaturisti Dražen Janković (Seid Mali Karajlić) i Zoran Degan, saksofonist i flautist Ognjen Gajić i gitarist Mustafa Čengić (Mujo Snažni).

Tijekom 1992. godine, nakon početka rata u Bosni i Hercegovini, Nenad Janković se seli u Beograd gdje nastavlja karijeru sa sastavom pod imenom Nele Karajlić & Zabranjeno pušenje (kasnije Emir Kusturica i The No Smoking Orchestra), a Sučić i drugi članovi se ponovno okupljaju u Sarajevu, koristeći izvorno ime, nastavljaju rad skupine objavljujući peti studijski album Fildžan viška (1997.) s izmijenjenom postavom.

Odnos između vodećeg dvojca benda Davora Sučića i Nenada Jankovića, postaje sve hladniji početkom 1990., posebno za vrijeme velike turneje s Bombaj štampom i Top listom nadrealista tako da je turneja, iako izuzetno komercijalno uspješna, samo pogoršala njihov razlomljeni poslovni i prijateljski odnos. Skupina staje s radnom krajem ljeta 1990. kada Sučić obavještava Jankovića da više nije zainteresiran za suradnju s njim. Tako da su Sučić kao i Darko Ostojić i Faris Arapović napustili bend više zbog različitih pogleda na viziju benda nego zbog razlika u političkim pogledima na jugoslavensko vodstvo s kraja 1980-ih. U to vrijeme, Sučić i Ostojić rade na solo projektu za Diskoton, ali taj studijski album nije objavljen zbog početka rata u Bosni i Hercegovini. Arapović se pridružio sarajevskom alternativnom rock bendu Sikter.

Nakon početka rata u travnju 1992. godine Janković se seli u Beograd gdje nastavlja karijeru sa sastavom pod imenom Nele Karajlić & Zabranjeno Pušenje (kasnije preimenovan u The No Smoking Orchestra), dok u opsjednutom Sarajevu ostaju Sučić, Mirko Srdić, Zenit Đozić, Boris Šiber i dizajner omota albuma Zabranjenog pušenja Srđan Velimirović te pokreću ratno izdanje Top liste Nadrealista. Krajem lipnja iste godine Top liste Nadrealista počela je raditi 15-minutne radio emisije.

U kolovozu 1993. godine nakon 50 radijskih emisija, skupina je snimila i emitirala četiri televizijske epizode. S dolaskom struje u Sarajevu Top lista Nadrealista počinje sa scenskom, glazbenom i video produkcijom. Sučić je producirao glazbu za TV seriju i kazališnu predstavu TLN Live koju je na besplatnim nastupima vidjelo 20.000 sarajlija. Nakon rata, Sučić se preselio u Zagreb, gdje je živio neko vrijeme. Kasnije se vratio u Sarajevo i sa Srdićem, koji je povremeno radio na pjesmama benda i gostovao na koncertima, obnovio Zabranjeno pušenje. Nakon ponovnog spajanja benda 1996. godine Srdić i Sučić paralelno s pripremanjem albuma rade i na nastupima Top liste Nadrealista, koja nakon ratnog iskustva u BiH pa sve do 1998. godine radi preko 300 nastupa pod pokroviteljstvom USAID-a po BiH, Hrvatskoj, Sloveniji, Njemačkoj, Austriji, Danskoj i Švicarskoj.

Kopirati
Drag cursor here to close