Kraljica tamburice

Umrla Vera Svoboda

Za svoj je rad dobila nekoliko nagrada pa je tako 1995. odlikovana Redom Danice Hrvatske s likom Marka Marulića.
Kultura / Glazba | 01. 04. 2024. u 14:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U 88. godini preminula je Vera Svoboda, hrvatska pjevačica zabavnih, narodnih i starogradskih pjesama. Rođena je 15. kolovoza 1936. u Osijeku, gdje je završila glazbenu školu, objavio je Jutarnji list.

Diplomirala je engleski jezik na Pedagoškoj akademiji, no već sa 16 godina počela se baviti glazbom. Kratko je radila u školi, a jednom je prilikom ispričala da su joj učenici plakali kad je dala otkaz. Prvo je pjevala u kazališnim predstavama i na Radio Osijeku, a zatim su uslijedila i sudjelovanja na brojnim festivalima, smotrama, Đakovačkim vezovima...

Udala se za 12 godina starijeg Julija Njikoša, doajena hrvatske tamburaške glazbe, a njih su dvoje bili zaštitni znak Festivala tamburaške glazbe u Osijeku. U braku su bili sve do njegove smrti 2010. godine. Prvi je nastup održala 1990. godine, a održala je više od 400 koncerata u dobrotvorne svrhe.

Video: VERA SVOBODA - IMA DANA

Za svoj je rad dobila nekoliko nagrada pa je tako 1995. odlikovana Redom Danice Hrvatske s likom Marka Marulića. Godine 2012. primila je Zlatnu plaketu "grb Grada Osijeka" u području kulture.

Proglasili su je pjevačicom stoljeća narodnih i starogradskih pjesama, primila je državno odlikovanje za doprinos u kulturi te brojna priznanja i zahvale iz čitavog svijeta, naveo je Jutarnji list.

Kopirati
Drag cursor here to close