Legendarni Hofner

Ukradena bas gitara Paula McCartneya pronađena nakon 51 godinu

Godine 2015. gitara ukradena pokojnom Johnu Lennonu 1960-ih prodana je za 2,41 milijuna dolara na aukciji u Beverly Hillsu u Kaliforniji.
Kultura / Glazba | 16. 02. 2024. u 17:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ukradena bas gitara Hofner koja je pripadala Paulu McCartneyu i bila korištena za snimanje prva dva albuma Beatlesa pronađena je i vraćena nakon 51 godinu globalne potrage.

Gitara, koju je tim The Lost Bass Project koji stoji iza potrage nazvao ''najpoznatijim izgubljenim glazbenim instrumentom svih vremena'', korištena je u singlovima Beatlesa, uključujući hitove iz 1963. 'She Loves You' i 'All My Loving''.

Gitara koja je pokrenula beatlemaniju

''Bas gitara je ta koja je pokrenula beatlemaniju'', rekao je za Reuters Nick Wass, jedan od osnivača istraživačkog tima. ''Zato je važna, to je ono što ju je pokrenulo'', dodao je.

Prošlogodišnji javni apel projekta podijeljen je diljem svijeta.

Video: She loves you

''Zbog publiciteta netko tko živi u kući u nizu u Hastingsu na južnoj obali Engleske kontaktirao je tvrtku Paula McCartneyja i potom im vratio gitaru'', priopćio je Lost Bass Project. Instrument je vraćen prošle godine, no to je objavljeno tek u četvrtak.

Instrument je ukraden iz kombija u četvrti Notting Hill u Londonu u listopadu 1972., rekao je tim za potragu, navodeći informacije dobivene tijekom njihove istrage.

Potvrđena autestičnost

''Hofner je potvrdio autentičnost gitare i Paul je zahvalan svima koji su sudjelovali'', rekao je glasnogovornik na McCartneyevoj internetskoj stranici.

Wass je Reutersu rekao da je bas gitara bila 'donekle oštećena', ali se može popraviti i ponovno koristitim.

Godine 2015. gitara ukradena pokojnom Johnu Lennonu 1960-ih prodana je za 2,41 milijuna dolara na aukciji u Beverly Hillsu u Kaliforniji. Osoba koja ju je posjedovala rekla je da ju je izvorno bila kupila ne znajući za njezinu povezanost s Lennonom.

Video: All My Loving
Kopirati
Drag cursor here to close