Gene Simmons

Slavni roker nakon majčine smrti spoznao strahote njezinih patnji u logoru

Nekoliko dana prije izbijanja korona krize slavni basist i vođa grupe Kiss, Gene Simmons, dobio na uvid dokument koji svjedoči o oslobađanju njegove majke Flore Klein iz nacističkog koncentracijskog logora Mauthausen prije 75 godina.
Kultura / Glazba | 05. 05. 2020. u 11:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gene Simmons je izjavio da nikada u životu nije bio drogiran ili pijan. Teško je zamisliti čovjeka koji zvjerski paluca jezikom bez utjecaja opijata, no njegova je odluka vezana uz poštovanje koje ima prema svojoj majci i traumi koju je proživjela.

Pjevač je rođen kao Chaim Witz u Haifi u Izraelu 1949. Majka mu je bila mađarska Židovka koja je preživjela holokaust, a osam godina nakon Geneovog rođenja preselili su se u njujorški Queens.

Ljubitelji rocka poznaju ga po njegovoj "Cort Axe" bas gitari, od koje su mu teško stradali nokti, isplaženom jeziku i specifičnom maskiranju na nastupima grupe KISS. Već pet desetljeća je na sceni, a u sadašnjoj, starijoj životnoj dobi, Simmons (70) intenzivnije traga za prošlošću, odnosno svojim porijeklom.

Tako je nekoliko dana prije izbijanja korona krize, kao gost njemačkog Bilda, Simmons dobio na uvid dokument koji svjedoči o oslobađanju zatočenice Flore Klein iz nacističkog koncentracijskog logora Mauthausen prije 75 godina.

Gene Simmons: Hier erfährt der KISS-Star vom KZ-Leid seiner Mutter

Ihr Überleben wurde SEIN Leben! Die vier Stahlsaiten seiner „Cort Axe"-Bass-Gitarren haben in fünf Jahrzehnten Rock'n'Roll tiefe Furchen an den Fingernägeln seiner rechten Hand hinterlassen. Die Fingerkuppen des Bühnen-Dämons sind verhornt. Ganz behutsam streichelt KISS-Frontmann Gene Simmons (70) damit über einen Namen und die Zahl 318 auf dem Dokument: „Flora Klein" steht daneben.

Radi se o rockerovoj majci, koja je zavedena pod brojem 318, a listu zatečenih logoraša sačinili su američki vojnici, koji su oslobodili Mauthausen od nacista.

Tada 19-godišnja Flore Klein oslobođena je 5. svibnja 1945. godine, nakon patnji u getou Budimpešte i tri različita koncentracijska logora.

Flora Klein rođena je 1925. u mađarskom mjestu Jand, a umrla je koncem 2018. u SAD-u.

Zanimljivo, rockerova majka gotovo nikad nije spominjala tu groznu prošlost iz doba zatočeništva u nacističkim logorima.

"O tome nisam znao gotovo ništa", izjavio je Simmons u jednom ranijem intervjuu, nakon majčine smrti. 1945. godine

Nakon oslobođenja, Flora Klein vraća se u Budimpeštu, gdje se 1946. godine udaje za čovjeka po imenu Jechiel Witz, s kojim dvije godine kasnije seli u Izrael, ali njihov brak nije dugo trajao.

Tročlana obitelj je do razvoda Simmonsovih roditelja živjela u Haifi, a onda je Flora 1958. godine dobila dozvolu za useljenje u New York.

Majka nije imala novca, radila je obične poslove, a njezin sin, koji je kasnije postao svjetska zvijezda i milijunaš, uvijek je isticao kako je sve radio u čast svojoj majci, jer nikad nije mogao zaboraviti žrtvu koju je ona podnijela za njega, podižući ga sa svojim skromnim zaradama, najčešće pomoćne radnice u ugostiteljskim objektima.

Kopirati
Drag cursor here to close