Nova inspiracija

Pussy Riot napravila novi spot protiv Putina i naftaša

Kultura / Glazba | 17. 07. 2013. u 12:20 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruska ženska punk grupa Pussy Riot ponovo je našla "inspiraciju" u ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

Naime, u tekstu za najnoviji spot "Poput crvenog zatvora", grupa prikazuje Putina kao iranskog ajatolaha, a pravoslavnu crkvu i religiju poistovjećuju s religijskom praksom u Ujedinjenim arapskim emiratima.

Gotovo godinu dana nakon što su članice Pussy Riota osuđene zbog protesta protiv Putina u jednoj od moskovskih najsvetijih crkvi, pojavio se i ovaj video, koji će po svemu sudeći povećati napetosti između punk grupe i vlasti te pravoslavne crkve u Rusiji.

Članice benda su za Rolling Stone putem emaila rekle kako su tokom spota imale "okršaj" s policijom te bile zadržane u policijskoj stanici.

"U Rusiji postoji izreka, da ništa ne može proči bez neke čudne svađe s policijom", napisale su djevojke iz benda. "Mi smo u Rusiji i ne idemo nikamo. Nek Putin i Sečin odu", poručile su.

U video spotu djevojke naftom prskaju plakat s likom Igora Sečina iz Rosnefta, najvećeg ruskog prerađivača nafte.

Nadežda Tolokonnikova, koja služi dvogodišnju kaznu zatvora s kolegicom iz benda, Marijom Aljohinom, tekst za novu pjesmu je napisala u zatvorskoj ćeliji. Nedavno je, zbog nepoznatih razloga, prebačena u drugi zatvor, negdje u centralnoj Rusiji.

Trenutnu postavu benda čine maskirane anonimne aktivistice. Puštanje spota, namjerno ili ne, podudara se i sa zahtjevom američkog zviždača Edwarda Snowdena za azilom u Rusiji.

Ove sedmice udruženje pravoslavne mladeži objavila je kompjutersku igru u kojoj se igrači potiču na ubistvo pripadnica grupe Pussy Riot, prenosi u srijedu Dnevnik.hr.

(Fena) jc

Kopirati
Drag cursor here to close