Flea

Prvo se zaljubio u sviranje trube, ali je slavu stekao na bas gitari

Flea je izjavio da ga nije zanimala rock glazba sve dok nije čuo poznate glazbenike i grupe kao što su Kiss, Jimi Hendrix i Led Zeppelin, koje mu je "nametnuo" prijatelj Hillel Slovak, budući član Red Hot Chili Peppersa.
Kultura / Glazba | 16. 10. 2022. u 11:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Michael Peter Balzary, basist rock sastava Red Hot Chili Peppers, poznatiji pod umjetničkim imenom Flea, rođen je na današnji dan prije 60 godina, 16. listopada 1962. u Melbourneu.

Nadimak "Flea" ("buha" na engleskom) dobio je zbog svoje sitnije građe i snalažljivosti na sceni.

Balzaryjevi roditelji su se rastali 1971., kada je on imao 9 godina, a majka mu se ponovo udala za njujorškog jazz glazbenika, Urbana Waltera Jr. Bio je, kako Flea danas kaže za očuha, "alkoholičar, narkoman i vrlo nasilan".

Ipak, očuh je potaknuo Fleu na glazbu i ona je ubrzo postala veoma važna u životu mladog Michaela; zavolio je jazz i soul. Obitelj Balzary se useljava u veliku kuću u kojoj su Michaelovog očuha često posjećivali drugi glazbenici.

Pod njihovim je utjecajem Michael s 10 godina počeo svirati trubu, slušajući jazz legende Milesa Davisa, Charlieja Mingusa, Louisa Armstronga i druge.

Video: Flea - Incredible Bass Solo

Važan trenutak bio je njegov susret s idolom Dizzyjem Gillespiejem (1973.), koji ga je i podučio nekim stvarima s trubom.

Zbog Walterovih turneja po SAD-u, obitelj Balzary se seli u Los Angeles (1973.) S 11 godina se Michael upisuje u školu Bancroft Junior, da bi kao srednju školu odabrao Fairfax. U emisiji Behind The Music na VH1, Flea je izjavio da ga nije zanimala rock glazba sve dok nije čuo poznate glazbenike i grupe kao što su Kiss, Jimi Hendrix i Led Zeppelin, koje mu je "nametnuo" prijatelj Hillel Slovak, budući član Red Hot Chili Peppersa.

Flea upoznaje Anthonyja Kiedisa, budućeg suosnivača grupe RHCP, kada je upisao srednju školu Fairfax te počinje svirati bas-gitaru sa 17 godina kako bi popunio prazno mjesto basista u sastavu Anthym njegovih prijatelja Hillela Slovaka, Jacka Ironsa i Alaina Johannesa.

Video: Red Hot Chili Peppers - Californication [Official Music Video]

Godine 1981. napušta Anthym i pridružuje se sastavu Fear, punk grupi iz Los Angelesa. Već 1983. on, Kiedis, Slovak i Irons formiraju grupu Red Hot Chili Peppers. Odbio je poziv svog idola, Johnnyja Rottena iz Sex Pistolsa, koji ga je pozvao da svira u njegovoj novoj grupi Public Image Limited, da bi mogao ostati sa svojim prijateljima iz RHCP-a.

Flea je poznat kao jedan od najboljih basista na rock sceni. Usporedno nastavlja svirati i trubu, kao npr. u pjesmi Mikea Watta Ball Hog or Tug Boat? i uživo u pjesmi Smells Like Teen Spirit sastava Nirvana.

Također svira trubu u pjesmama Subway To Venus, Pretty Little Dirty i Taste the Pain s albuma Mother's Milk, Tear s albuma By the Way te Hump de Bump i Torture Me s albuma Stadium Arcadium. Na koncertima svira bas i trubu.

Stil Fleae su oblikovali Bootsy Collins, funk glazba i prvi sastavi punka, kao što su Black Flag ili Bad Brains. (Izvor: Wikipedia)

Video: FLEA (RHCP) -The Best Moments ;)
Kopirati
Drag cursor here to close