Iron Maiden

Glazbeni svijet bi danas bio siromašniji da je Steve Harris postao nogometaš

Stephen "Steve" Percy Harris osnovao je grupu Iron Maiden kao tinejdžer 1975. On i gitarist Dave Murray su jedini izvorni članovi sastava aktivni svih ovih godina.
Kultura / Glazba | 12. 03. 2021. u 01:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: RockAndRollGarage / Stephen "Steve" Percy Harris, osnivač kultne frupe Iron Maiden

Stephen "Steve" Percy Harris, rođen je na današnji dan prije 65 godina u Leytonstoneu, London (12. ožujka 1956.).

Arry za obožavatelje je basist i glavni tekstopisac heavy metal sastava Iron Maiden.

Osnovao je grupu kao tinejdžer 1975. On i gitarist Dave Murray su jedini izvorni članovi sastava aktivni i danas, nakon više od 45 godina.

Radio je nekad kao crtač za arhitekte u istočnom dijelu Londona, ali je odustao od svog posla radi rock glazbe i osnivanja Iron Maidena.

Tijekom sredine 1970-ih bio je mladi nogometaš West Ham Uniteda. Bio je talentirani igrač i njegovi kolege iz sastava tvrdili su da bi imao ozbiljnu nogometnu karijeru, ali on je izabrao svirati bas gitaru.

Samoukom basistu je prva bas-gitara bila kopija Fender Precision Bassa koja ga je koštala oko 40 funti kada je imao 17 godina. Karakterističan zvuk Steveove bas-gitare dolazi od udaranja metalnih žica o gitaru.

Video: Iron Maiden - The Trooper

Black Sabbath, Deep Purple, Emerson, Lake & Palmer, Genesis, Jethro Tull, Led Zeppelin, Pink Floyd, Thin Lizzy, NLO, Uriah Heep, Wishbone Ash i Yes bili su rock sastavi koji su, kako je sam izjavio, utjecali na njega kao rock glazbenika.

Posebno su svirači poput Chrisa Squirea iz grupe Yes, Johna Deacona iz grupe Queen, Mikea Rutherforda iz grupe Genesis, Geddya Leea iz grupe Rush utjecali na njegovo sviranje.

Jedan od njegovih najdražih basista svih vremena je Pete Way iz grupe UFO, za kojeg se tvrdi da je izvrsno utjecao na Harrisov način sviranja.

Harrisov prvi sastav zvao se Influence, koji je kasnije preimenovan u Gypsy's Kiss. Kasnije se pridružio sastavu Smiler, u kojem je bio najmlađi član. Na kraju je otišao jer su mu članovi sastava dali do znanja da nisu htjeli basista koji je šetao pozornicom i pisao pjesme.

Nakon toga Harris je osnovao Iron Maiden. Ideje za ime sastava sjetio se nakon što je vidio željeznu djevu, vrstu sprave za mučenje, iz filma Čovjek s željeznom maskom.

Video: Iron Maiden - Fear Of The Dark (The Book Of Souls: Live Chapter)

Steve Harris je Iron Maidenov glavni skladatelj i tekstopisac. Harrisove pjesme prepoznatljive su po mnogim promjenama tempa. Najčešće su to duge epske pjesme.

Pod utjecajem progresivnih rock sastava iz 1970-ih kao King Crimson i Genesis, Harris često piše stihove o mitologiji, povijesti ili temama inspirirane raznim knjigama i filmovima.

Za Stevea Harrisa se smatra da je jedan od najboljih i najutjecajnijih heavy metal basista. Obično sklada dijelove s tri brze note - jednom osminkom i dvije šesnaestinke - koje svira s dva prsta.

Prije sviranja, Harris namasti prste kako bi lakše svirao, kao što je prikazano na bonus materijalu DVD-a albuma A Matter of Life and Death. Steve je izjavio da nikada ne koristi trzalicu i nikada ne vježba prije koncerta.

Svira na posebno obojenoj bas-gitari koja je sudjelovala u snimanju svakog Iron Maiden albuma. Gitara je prošla kroz tri promjene boje - originalno bijele boje, potom obojana u crnu, pa plavu, da bi sada bila kremaste boje s zaštitnim znakom nogometnog kluba West Ham Uniteda.

Foto: Internet / Iron Maiden je nezaobilano mjesto rock kulture

Steve Harris je Iron Maidenov glavni klavijaturist (osim na izvedbama uživo i na par drugih pjesama gdje je taj posao obavljao Michael Kenney) otkad su ih prvobitno koristili na albumu Seventh Son of a Seventh Son.

Iako su klavijature na tom albumu predstavljale malu ulogu, složenost i brzina sviranja se povećala kako se Steve poboljšao.

Dok se pokazao u sviranju klavijatura, izgleda da Steve Harris nije bio dobar u sviranju bubnjeva. Ponekad je znao pokazivati Nicku McBrainu što želi da on točno odsvira i, kako je to Nicko rekao, zvučalo je 'kao moja baka'.

Steve Harris je igra veliku ulogu i u miksanju Iron Maidenovih albuma, kao i u produciranju istih. To radi od albuma Fear of the Dark. Steve također i režira i uređuje mnoge Iron Maidenove spotove.

Video: Iron Maiden - Run To The Hills (Official Video)

Harris je i prateći vokal u Iron Maidenu, uz Adriana Smitha. Poznat je po pjevanju pjesama dok svira u živim izvedbama, bez mikrofona.

Iron Maiden, bez sumnje je najuspješniji i najprepoznatljiviji heavy metal bend u povijesti, glazbena je institucija koja u gotovo četiri desetljeća postojanja pokazuje neupitnu kvalitetu i kreativnost.

Kao rodonačelnik metal žanra, bend je utabao put rock sceni 80-ih i utjecao na imena kao što su Metallica, Dream Theater, Slipknot, In Flames, a ujedno je i jedan od najdugovječnijih bendova na sceni.

Sa 16 studijskih uradaka, više od 90 milijuna prodanih albuma te više od 2000 odsviranih koncerata, zasluženo nosi titulu jednog od najutjecanijih bendova na svijetu.

Video: Iron Maiden - Wasted Years (Official Video)

The Number Of The Beast, Run To The Hills, The Trooper, Aces High, Running Free, Burning Ambition, Wasted Years samo su neki od bezvremenskih hitova ovih neuništivih legendi, koji su upisani u glazbene enciklopedije velikim slovima.

Krajem prošlog milenija, povratkom pjevača Dikinsona, Iron Maiden postaje kultni šesteročlani bend koji, uz Dickinsona na vokalima, čine Steve Harris na basu, Nicko McBrain na bubnjevima te trojac Adrian Smith, Dave Murray i Janick Gers na gitarama.

Objavom albuma Brave New World 2000., kao i  Dance Of Death te njegovog mračnog nasljednika iz 2006. – A Matter Of Life And Death, očarao je fanove i kritiku.

Svakom turnejom i nastupima, koji su sadržavali klasike s prvih albuma, bend je istovremeno svirao novi zvuk te je tako stekao brojne mlade sljedbenike. Nikada nije bio predvidliv, ostajući predvidlivo odličan u svojim nastupima.

Video: Iron Maiden - The Number Of The Beast (Official Video)
Kopirati
Drag cursor here to close