Joe Strummer

Prije 20 godina otišao je velikan punka i jedan od njegovih pionira

Strummer je u u Micku Jonesu te Paulu Simononu pronašao istomišljenike i iste godine osnovan je jedan od najutjecajnijih punk-rock sastava – The Clash. Grupa funkcionira do 1986. godine kada je objavljen i službeni kraj.
Kultura / Glazba | 23. 12. 2022. u 11:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Navršilo se 20 godina od smrti legendarnog Joea Strummera, engleskog pjevača, glumca, ritam gitarista i suosnivača punk rock sastava The Clash.

Rođen je u Ankari 21. kolovoza 1952. kao John Graham Mellor, od majke medicinske sestre i oca karijernog diplomata.

Imao je brata Davida s kojim će provesti djetinjstvo seleći se s jednog mjesta na drugo.

Najranije detinjstvo proveo je u Meksiku, Nemačkoj i Egiptu prije nego što se zbog školovanja, sa starijim bratom Davidom, vratio u Englesku. Roditelje je viđao rijetko jer je rano poslan u internat.

Obrazovanje i škola nisu ga previše zanimali, ali glazba mu je bila veliki interes. Slušao je The Beach Boyse,Rolling Stonese i folk pjevača Woodya Guthriea. Jedno vrijeme imat će i nadimak Woody.

Godine 1970. brat David otuđio se od obitelji, priključio Nacionalnom frontu, i kasnije te iste godine počinio samoubojstvo. Joea je to iskustvo jako potreslo, a morao je identificirati bratovo tijelo.

Video: The Clash - London Calling (Official Video)

Nakon što je David počinio samoubojstvo, Strummer utjehu pokušava pronaći u umjetničkoj školi Central Saint Martin’s College of Art and Design koju ubrzo napušta i seli se u južni Wales gdje se pridružuje lokalnom bandu Vultures.

Nezadovoljan, vraća se u London te životari po skvotovima Nothing Hilla gdje upoznaje Tymona Dogga koji ga uči prvim akordima na gitari te zajedno sviraju u londonskoj podzemnoj željeznici.

Njih dvojica osnivaju 101ers-e, ali sve se mijenja 1976. kada je Strummer uživo vidio Sex Pistolse. Bio je to trenutak oduševljenja i želje za promjenom.

Ubrzo je u Micku Jonesu te Paulu Simononu pronašao istomišljenike i iste godine osnovan je jedan od najutjecajnijih punk-rock sastava – The Clash. Grupa funkcionira do 1986. godine kada je objavljen i službeni kraj.

Mick Jones je grupi dao ime The Clash (Sukob).

Grupa je u deset godina djelovanja izdala šest albuma. Njihove pjesme su "White Riot", "Rock The Casbah", "London Calling", i naravno "Should I Stay or Should I Go?"

Video: The Clash - Should I Stay or Should I Go (Official Audio)

Grupu su u radu potresala mnoge trzavice. Topper Headon je izbačen zbog ovisnosti o heroinu, a i Mick Jones je u jednome trenutku otpušten.

Nakon raspada Strummer osniva The Mescalerose te povremeno uskače u postavu The Poguesa, a i u glumačkom svijetu proslavio se s nekoliko zanimljivih rola.

Imao je tri braka, iz kojeg je dobio 2 kćeri.

Umro je 22. prosinca 2002. od urođene srčane mane. Sav njegov novac pripao je njegovoj udovici Lucindi.

Godinu dana poslije skupina glazbenika odala mu je priznanje na dodjeli Grammyja.

Dobio je spomenike, ulice i trgove u nekoliko gradova. Njegov spomenik podignut je i u Zagrebu.

Ističe se i španjolska Granada u koju došao 1983. godine, otprilike u isto vrijeme kada je The Clash počela načinjati kriza otpuštanjem gitarista Micka Jonesa. U tom je gradu trg Plaza Joe Strummer.

Video: The Clash - I Fought the Law (Official Video)
Kopirati
Drag cursor here to close