Ahmad Jamal

Preminuo jedan od najvećih jazz glazbenika

Njegova kćerka Sumaya Jamal ​​rekla je za The New York Time da je bolovao od raka prostate.
Kultura / Glazba | 17. 04. 2023. u 09:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki jazz pijanist, kompozitor i dirigent Ahmad Jamal preminuo je u 93. godini, prenijeli su u ponedjeljak francuski i američki mediji. Umjetnikova supruga Laura Hess-Hey potvrdila je da je Jamal umro, prenio je The Washington Post.

Njegova kćerka Sumaya Jamal rekla je za The New York Time da je bolovao od raka prostate. Jamal je uticao na druge poznate jazz muzičare, kao što su trubač Miles Davis i pijanista McCoy Tyner. Umjetnik čije je pravo ime bilo Frederick Russell Jones rođen je 2. srpnja 1930. u Pittsbourghu. Prešao je u islam 1950. godine.

Video: Ahmad Jamal - Poinciana - Olympia Paris - LIVE

Osvojio je nekoliko nagrada tijekom svoje karijere, duge sedam desetljeća. Proglašen je vitezom Ordena umjetnosti i književnosti Francuske 2007. i osvojio je 2017. američku nagradu Grammy za cjelokupnu karijeru.

Afroamerikanac započeo je svoju karijeru 1940-ih tokom bibop revolucije i pomogao je da privuče širu publiku u jazz. Njegov stil je, kako je opisivano, zasnovan na iznenađenju, prekidima, upotrebi tišine, sa romantičnim akcentima, i dinamičnim i laganim dijelovima.

Ahmad Jamal - Autumn Leaves - Palais des Congrès Paris 2017 - LIVE HD

Američki mediji su prošle godine ocijenili da je Jamalov muzički koncept bio velika inovacija tog vremena, čak i "ako je njegova smjela originalnost izmakla mnogim slušateljima".

Album "Ahmad Jamal at the Pershing: But Not for Me", objavljen 1958, označio je početak njegovog uspjeha.

Jamal je u jednom intervjuu prošle godine rekao da se "još uvijek razvija, svaki put kad sjedne za klavir".

"Uvijek imam nove ideje", rekao je čuveni jazz pijanista.

Kopirati
Drag cursor here to close