U 65. godini

Preminuo istaknuti kompozitor Asim Horozić

Asim Horozić je ostavio ogroman umjetnički opus generacijama koje dolaze i ostavio neizbrisiv trag u ipovijesti umjetničke glazbe Bosne i Hercegovine.
Kultura / Glazba | 01. 10. 2023. u 19:20 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jutros je u 65. godini života preminuo istaknuti bosanskohercegovački kompozitor Asim Horozić, priopćila je njegova obitelj.

Rođen je u Tuzli 1958. godine i bio je jedna od najznačajnijih glazbenih ličnosti u savremenoj bosanskohercegovačkoj umjetničkoj glazbi.

Komponirao je opere Hasanaginica, Aska i Vuk i Zmaj od Bosne , a njegova djela izvođena su širom svijeta.

Asim Horozić je komponirao i koncertni stav za klarinet i orkestar "Kapija", posvećen stradanju tuzlanske mladosti 25. svibnja 1995. godine, te mnoga druga djela za solističke instrumente, orkestar, kamerne sastave.

Diplomirao je kompoziciju na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, a po završetku studija vratio se u Tuzlu.

Karijera Asima Horozića ispunjena je mnogim uspjesima i dobitnik je brojnih priznanja, od kojih se posebno izdvaja čuvena ''Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva'' za doprinos u oblasti kulture i umjetnosti, koja mu je dodijeljena 2021. godine.

Asim Horozić je ostavio ogroman umjetnički opus generacijama koje dolaze i ostavio neizbrisiv trag u ipovijesti umjetničke glazbe Bosne i Hercegovine.

Datum i mjesto posljednjeg ispraćaja Asima Horozića bit će naknadno objavljeni.

Kopirati
Drag cursor here to close