Umjetnica

Preminula sefardska pjevačica Jagoda Flory

Bila je bosansko-američka kantautorica i interpretatorica pjesama na judeo-espanolu, zaboravljenom jeziku bosanskih Sefarda.
Kultura / Glazba | 31. 01. 2021. u 12:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Internet / Preminula sefardska pjevačica Jagoda Flory

Preminula je čuvarica glazbene tradicije sefardskih Jevreja. 

Vijest o njezinoj smrti na Twitteru je objavila Arnesa Buljušmić-Kustura.

Flory Jagoda rođena je u 1925. godine u Sarajevu.

Bila je bosansko-američka kantautorica i interpretatorica pjesama na judeo-espanolu, zaboravljenom jeziku bosanskih Sefarda.

Iako je rođena u Sarajevu, djetinjstvo je provela u Vlasenici, a rat preživljava u internaciji na Korčuli, da bi se potom iselila u Sjedinjene Američke Države.

Video: Klaro del dija - Flory Jagoda

Svoj život posvećuje očuvanju glazbene i lirske tradicije bosanskih Jevreja. Dio svojih pjesama naučila je od svoje vlaseničke none, a pjevala je i dječje uspavanke, pjesmice o prstima na ruci, žalobne romanse o napuštenom domu u španjolskoj domovini, pjesme u čast Hanuke, pjesme o opsadi Jeruzalema i brojne druge.

Snimila je niz albuma sa sefardskim narodnim pjesmama, te ponešto vlastitih kompozicija.

U SAD-u je Jagoda godinama nastupala kao solo umjetnica i s članovima svoje obitelji, te uz to služila kao inspiracija i učitelj mnogim drugim skupinama koje u toj obećanoj zemlji izvode sefardske pjesme.

Video: Flory Jagoda - Durme Durme

Njena studijska izdanja Kantikas di mi Nona, Memories of Sarajevo, La Nona Kanta (1992), Arvoliko (2006) i Kantikas de amor i vida: Sephardic Duets (2006), zajedno s live nastupima, su istinski dragulji i vrijedni pokušaji očuvanja tradicije koja zahvaljujući ovakvim i sličnim nastojanjima ipak nije osuđena na nestanak i zaborav.

U njezinom repertoaru se mogu pronaći tradicionalne pjesme s prostora bivše Jugoslavije, talijanski folklor, ali i vlastite kompozicije ove umjetnice.

Upravo zbog svog dragocjenog rada i velikog entuzijazma, Jagoda Flory je i višestruko nagrađivana, a 2002. godine je primila nagradu za životno djelo koje dodjeljuje američki National Heritage Fellowship and the National Endowment for the Arts, upravo zahvaljujući njenoj posvećenosti prenošenju tradicije ladino glazbe.

 

Kopirati
Drag cursor here to close