Zahvaljujući umjetnoj inteligenciji

Beatlesi se vraćaju u studenom - imaju novu pjesmu

Dvojica živućih članova legendarnog benda Paul McCartney i Ringo Starr najavili su u četvrtak da će nova pjesma Now and Then biti objavljena 2. studenog
Kultura / Glazba | 26. 10. 2023. u 19:19 Agencije

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Slavna britanska grupa The Beatles vraća se u studenom, 53 godine nakon što je raspuštena, s novom pjesmom snimljenom zahvaljujući umjetnoj inteligenciji, koja je omogućila izdvajanje vokala pjevača Johna Lennona sa stare snimke i tako ponovno virtualno okupila popularnu četvorku, javlja Hina.

Dvojica živućih članova legendarnog benda Paul McCartney i Ringo Starr najavili su u četvrtak da će nova pjesma Now and Then biti objavljena 2. studenog. Pjesma je nastala na temelju demo-snimke koju je John Lennon napravio u svom stanu u New Yorku. Nakon atentata na Lennona 1980. njegova udovica Yoko Ono je 1994. ostalim članovima grupe predala snimku vokala i klavira.

Oni su je kasnije obradili, no nikad je nisu mogli objaviti jer tehnologija dosad nije omogućavala da se glas Johna Lennona izdvoji u zadovoljavajućoj kvaliteti. To je sada moguće, a potaknuto je dokumentarnim serijalom Get Back, koji je 2021. režirao Peter Jackson. Redatelj trilogije Gospodar prstenova je novom tehnologijom izdvojio Lennonov glas s audiokazete izdvojivši ga od klavira.

"Ostao nam je Johnov glas, kristalno jasan", rekao je Paul McCartney u priopćenju kojim se najavljuje nova pjesma. "Vrlo je dirljivo i svi sviramo na njoj, to je prava snimka Beatlesa", dodao je 81-godišnji glazbenik.

Izvornoj demo-snimci dodane su električna i akustična gitara koje je odsvirao George Harrison 1995., prije nego što je preminuo 2001. godine. Pjesma je dovršena prošle godine u studiju u Los Angelesu, gdje su ubačeni bubnjevi Ringa Starra, klavir i bas Paula McCartneyja te njihovi vokali. "Bilo je to vrlo emotivno za sve nas. Kao da je John s nama", rekao je 83-godišnji Ringo Starr.

Video: Now and then
Kopirati
Drag cursor here to close