Dizzy Gillespie

Nedostižni velikan jazza, tvorac be-bopa, rođen je prije 105 godina

Jedan od najutjecajnijih umjetnika u povijesti jazza. Uz oca amatera sâm naučio svirati trombon i trubu. Uz Louisa Armstronga najznačajniji je trubač jazza, a bio je poznat po svom načinu sviranja i po napuhanim obrazima dok svira.
Kultura / Glazba | 21. 10. 2022. u 11:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Slavni američki jazz-trubač, pjevač i skladatelj Dizzy Gillespie rođen je na današnji prije 105 godina, 21. listopada 1917. u Cherawju, Južna Karolina.

Jedan od najutjecajnijih umjetnika u povijesti jazza. Uz oca amatera sâm naučio svirati trombon i trubu. Uz Louisa Armstronga najznačajniji je trubač jazza, a bio je poznat po svom načinu sviranja i po napuhanim obrazima dok svira.

Godine 1935. pridružio se u Philadelphiji skupini Frankieja Fairfaxa, a 1937. otišao je u New York, gdje je svirao u jazz-orkestrima (big band) i afirmirao se kao virtuozni trubač.

Uz Theloniousa Monka, Charlieja Parkera i Kennyja Clarkea utemeljitelj je novoga stila bebop 1940-ih. Najvažniju suradnju ostvario s Ch. Parkerom (skladbe Salt Peanuts, Shaw 'Nuff, Hot House).

Video: Dizzy Gillespie & Louis Armstrong - Umbrella Man

Sudjelovao je u projektu Jazz at the Philharmonic producenta Normana Granza svirajući s vodećim džezistima (Coleman Hawkins, Lester Young). Godine 1947. oduševio se glazbom kubanskoga bubnjara i plesača Chana Poza, koji je uskoro počeo surađivati s njegovim orkestrom.

Spajajući moderni jazz s latinoameričkim melodijama i ritmovima, promovirali su novi smjer nazvan afrokubanski jazz. Godine 1956. američka vlada poslala je Gillespieja i njegov orkestar na četverogodišnju promidžbenu kulturnu turneju po zemljama Bliskog istoka i Južne Amerike.

U zadnjem razdoblju karijere vodio je United Nation Orchestra, smanjeni jazz-orkestar u kojem su svirali ugledni sjevernoamerički i južnoamerički glazbenici.

Video: Dizzy Gillespie - A Night In Tunisia Live 81

Kao vođa malih sastava ili jazz-orkestara snimio je više od 100 ploča. Autor je ili koautor niza skladbi koje su postale jazz-standardima (Manteca, A Night in Tunisia, Groovin’ High, Birks’ Works, Con Alma).

Podučavao je i izvršio utjecaj na mnoge glazbenike kao što su: Miles Davis, Jon Faddis, Fats Navarro, Clifford Brown i Arturo Sandoval.

Kao jedan od najvećih jazz trubača svih vremena, Gillespieje bio toliko kompleksan svirač da njegovi suvremenici nisu uspijevali da ga dostignu, već su razvijali stilove sviranja sličnije stilovima Milesa Davisa i Fattsa Navara, a tek je sedamdesetih godina prošlog stoljeća Jon Faddis prvi uspio oživjeti Dizzyjev stil.

Preminuo je 6. siječnja 1993. godine. u Englewoodu, New Jersey.

Video: Manteca - Dizzy Gillespie
Kopirati
Drag cursor here to close