Dizzy Gillespie

Gillespie – Najveći svih vremena

Podučavao je i izvršio utjecaj na mnoge glazbenike kao što su: Miles Davis, Jon Faddis, Fats Navarro, Clifford Brown i Arturo Sandoval.
Kultura / Glazba | 06. 01. 2021. u 07:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki trubač, pjevač, skladatelj, aranžer i šef orkestra John Birks Dizzy Gillespie (1917-1993), jedan od najboljih improvizatora u povijesti jazza, tvorac bebopa, umro je na današnji dan, 6. siječnja 1993. godine.

Gillespie je bio virtuozni trubač i improvizator, nastavljač virtuoznog stila Royja Eldridgea s dodatkom harmonijske i ritmičke kompleksnosti, što se prije toga nije moglo čuti u jazz glazbi. 

Video: Dizzy Gillespie Quintet-(Jazz 625) 1966.

Kombinacija glazbenog i scenskog umijeća, kao i smisla za humor, učinila ga je vodećim popularizatorom nove glazbe zvane bebop.

Njegova beretka i naočale s okvirom od roga, scat pjevanje, iskrivljena truba, napuhani obrazi i vedar duh postali su najprepoznatljiviji simboli bebopa.

Četrdesetih godina 20. stoljeća bio je, uz Charliea Parkera, glavna figura u razvoju bebopa i modernog jazza, piše Srna.

Podučavao je i izvršio utjecaj na mnoge glazbenike kao što su: Miles Davis, Jon Faddis, Fats Navarro, Clifford Brown i Arturo Sandoval.

Video: Dizzy Gillespie - Groovin

Doprinos Dizzyja Gillespiea jazzu je ogroman.

Kao jedan od najvećih jazz trubača svih vremena, Gillespieje bio toliko kompleksan svirač da njegovi suvremenici nisu uspijevali da ga dostignu, već su razvijali stilove sviranja sličnije stilovima Milesa Davisa i Fattsa Navara, a tek je sedamdesetih godina prošlog stoljeća Jon Faddis prvi uspio oživjeti Dizzyjev stil.

Dizzy Gillespie je upamćen kao jedan od najvećih jazz trubača svih vremena.

Kopirati
Drag cursor here to close