Anna Maria rođena Pertl

Mozartova majka umrla u Parizu prije 245 godina prateći sina po Europi

Ana Maria Mozart rođena je u Sankt Gilgenu, na obali alpskog jezera Wolfgangsee. To slikovito mjesto udaljeno je od Salzburga oko 25 kilometara na istok, prema Bad Ischlu. Wolfgang Amadeus Mozart osobno nikada nije uspio posjetiti to mjesto.
Kultura / Glazba | 03. 07. 2023. u 13:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto:  picture alliance/akg-images / Anna Maria Mozart ( 25. prosinca 1720., Saint Gilgen, Austrija - 3. srpnja 1778., Pariz, Francuska)

Na današnji dan prije 245 godina, 3. srpnja 1778. umrla je u Parizu majka slavnog skladatelja Wolfganga Amadeusa Mozarta.

Anna Maria Walburga Pertl udala se 1747. godine u Salzburgu za "dvorskog i komornog skladatelja" Leopolda Mozarta. Od njihovih sedmero djece, preživjeli su samo Maria Anna Walburga Ignatia – Nannerl i Johannes Chrysostom Wolfgang Theophil – Wolferl. Ostala djeca umirala su kao bebe.

Anna Maria Mozart također je imala glazbeni talent i imala je snažan utjecaj i bila je podrška svojoj djeci.

Anna Maria Mozart u Parizu se zatekla jer je u to doba bila u pratnji svog sina Wolfganga, koji je bio na putovanju po Europi u potrazi za angažmanom. Njegov otac Leopold nije dobio dopust od poslodavca za ovo putovanje, pa ga je majka pratila.

Na taj daleki put krenula je nevoljko, žaleći se da je prestara (bilo joj je 57 godina). Anna Maria rodila je Mozarta kad joj je bilo 35 godina, pa su njenom sinu u trenutku majčine smrti bile samo 22.

Video: Mozart - Lacrimosa

Ana Maria Mozart rođena je u Sankt Gilgenu, na obali alpskog jezera Wolfgangsee. To slikovito mjesto udaljeno je od Salzburga oko 25 kilometara na istok, prema Bad Ischlu.

Wolfgang Amadeus Mozart osobno nikada nije uspio posjetiti to mjesto, u kojem je radio njegov djed (koji se također zvao Wolfgang), a i sestra Nannerl mu se onamo preselila nakon udaje.

U Parizu je Mozartova majka umrla, po svemu sudeći, prilično naglo, i to od neustanovljene bolesti.

Anna Maria Mozart bila je u Parizu 14 dana bolesna, imala je temperaturu, proljev i glavobolje. Imala je halucinacije, jedva je govorila i izgubila sluh "tako da se moralo vikati".

Mozartova majka pokopana je na groblju crkve Saint-Eustache u Parizu. Nažalost, za točno mjesto gdje je nekada bio njezin grob više se ne zna.

Smrt njegove majke duboko je potresla Mozarta. Nekoliko pisama koje je Mozart pisao ocu iz Pariza, a koja su i danas poznata, bave se ovim tragičnim događajem.

Video: Mozart - Requiem
Kopirati
Drag cursor here to close