Floating Concert @ Kravica Waterfall

Čovjek Orkestar za Bljesak.info: Koncert na Kravici će biti magičan, osjećam

Čovjek Orkestar, kako ga nerijetko zovu, još od 2019. godine svakoga ljeta kada je bio ispod tog slapa, mantrao je tu plovidbu, i ovo bi po svemu sudeći, kako govori za Bljesak.info, mogao biti najposebniji koncert Pianotrona dosad.
Kultura / Glazba | 03. 07. 2023. u 11:47 K.M. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nagrađivani pijanista iz Hrvatske, Zvjezdan Ružić u subotu 8. srpnja predstavit će svoj solo projekt Pianotron. Uz vrhunsku glazbenu produkciju događaja, koncertni klavir u vrijednosti od 200 tisuća eura, led ekrane i koncertni spektakl na plutajućoj platformi ispod samog vodopada Kravica, oduševljenje publike neće izostati. Čovjek Orkestar, kako ga nerijetko zovu, još od 2019. godine svakoga ljeta kada je bio ispod tog slapa, mantrao je tu plovidbu, i ovo bi po svemu sudeći, kako govori za Bljesak.info, mogao biti najposebniji koncert Pianotrona dosad.

Bljesak.info: Otkud ideja za nastupom na Kravici?
Ružić: Već sam nekoliko godina mentor na Ljubuški Jazz Festu, a upravo sam tako 2019. godine “upoznao” Kravicu. Već pri prvom susretu me očarala, a baš sam u to doba radio plutajući koncert na maksimirskom jezeru u Zagrebu. Nije mi trebalo dugo da krenem zamišljati sebe kako plutam s Pianotronom na Kravici. Prošle godine sam svoju ideju o plutajućem koncertu predstavio svojim suradnicima s Ljubuški Jazz Festa Ivani Šaravanji i Toniju Kraljeviću. Oboje su bili oduševljeni idejom i ono još važnije - dali su mi punu podršku oko čitave organizacije i budžeta kako bi se ovako lijepa priča mogla ostvariti, na čemu sam im neizmjerno zahvalan. Kasnije je ideju prepoznao i direktor Kravice, Nikica Vučić. Presretan sam jer su svi maksimalno investirani u organizaciju koncerta, toliko dobre volje i truda sa svih strana. Doista nemam riječi za te ljude.

Yamaha Europe specijalno za Zvjezdanov nastup donosi koncertni klavir u vrijednosti od 200 tisuća eura, jer je upravo Zvjezdan njihov službeni umjetnik i brend ambasador za cijeli svijet. Koncert će trajati 90 minuta, a za sve posjetitelje Parka Kravica koncert će biti besplatan.

Bljesak.info: Ovo je prvi put da predstavljate publici u Hercegovini?
Ružić: Jest! Ovo je vatreno krštenje, premijera Pianotrona, ne samo u Hercegovini, već u čitavoj BiH. Mislim da nisam mogao poželjeti ljepše predstavljanje u vašoj zemlji od ovog plutajućeg koncerta na magičnim Kravicama.

Bljesak.info: Predstavite nam svoj Pianotron?
Ružić: Teško ga je riječima opisati. Zamislite jednog glazbenika koji svira rukama i nogama; jednom rukom koncertni klavir, drugom mellotron - prvi analogni sintesajzer kojeg su davnih dana proslavili Beatlesi, dok nogama svira šest pedala u koje usnimava razne zvučne efekte, zvukove bubnjeva, udaraljki i svega što možete i ne možete zamisliti. To nije sve, onda još uz sve to zamislite da taj isti glazbenik koristi u svom nastupu i laptop, gdje dodatno producira zvukove i druge auditivne efekte. To sam, ukratko, ja, odnosno Pianotron. Davnih sam dana svirao klasiku, jazz, pop, rock, disco, funk, doslovno sve stilove glazbe, surađivao s mnogim sjajnim glazbenicima s naše scene. Od dvadesete godine imam svoj studio, tako da imam dugi staž bavljenja produkcijom i aranžiranja, pisanja partitura za orkestre, big bandove itd. 2019. godine, odlučio sva ta znanja i vještine usmjeriti u potpunosti na sebe, u svoju glazbu - svoj Pianotron.

Foto: Privatna arhiva / Zovu ga i Čovjek Orkestar...

Bljesak.info: Prozvali su vas i Čovjek Orkestar?
Ružić: Da, kada sam krenuo s Pianotronom, taj mi epitet nije bio ni na kraju pameti. Htio sam dokazati samome sebi što sve mogu sam, koliko glazbe koja mi “svira u glavi” sam sposoban prenijeti na svoje instrumente. Bilo je tu puno izazova, borbi s “pravilima”.. “To se tako ne radi”.. predrasuda i neshvaćanja struke. Nisam se povodio mišljenjima drugih. S Pianotronom sam otišao do kraja na svoje putovanje. Glazba je samo rasla, ideje su dolazile, a pitanja poput onog što se smije, a što ne smije postajala su u mojoj glavi sve tiša. Danas ponosno mogu reći da sam pobijedio samoga sebe i da sam u potpunosti siguran kako doista nema granica i okvira, već jedino onih koje si sami u glavi postavimo, u koje povjerujemo. Pianotron ne možete svrstati u žanr, u stil, u instrumentarij. Ne treba niti pokušavati, nadišao sam sva ta pitanja i stvorio svoj - Pianotron stil, u kojem sam samome sebi istovremeno dirigent, aranžer, svirač, producent i pjevač. Tek sam krenuo, jer osjećam da ono najluđe zapravo - tek dolazi.

Bljesak.info: S Pianotronom ste plovili i na drugim mjestim?
Ružić: Obožavam ploviti sa svojim Pianotronom. Plovili smo na Sakarunu 2020. godine, na Maksimirskom jezeru 2019. godine. Volim spajati svoju glazbu s prirodom. To zvuči pomalo klišejski, ali ja doista svaki dan provedem barem sat vremena u šumi, često i više. U prirodi lakše čujem sebe, svoje misli, drugačije čujem glazbu, sve je nekako bliže onome kako osjećam da treba biti. Lijepo mi je kada vidim da sa svojim koncertima u prirodi inspiriram ljude da se više okrenu prirodi, da pronađu tu neku novu perspektivu u sebi. Koncert na Kravici će biti magičan, osjećam. Još od te 2019. godine svakoga ljeta kada sam bio ispod tog slapa, mantrao sam tu plovidbu, taj koncert i ovo bi mogao biti najposebniji koncert Pianotrona dosad, po svemu sudeći. Zato nemojte propustiti čaroliju koju vam moj tim i ja pripremamo.

Foto: Privatna arhiva / Obožavam ploviti sa svojim Pianotronom...

Bljesak.info: Jeste li ikad imali neke neugodnosti obzirom da nastupate na neobičnim mjestima, te na činjenicu da na vodu postavljate klavir vrijedan 200 tisuća eura?
Ružić: Haha, skoro jesam. Trebali smo postaviti klavir na ponton na Dugom Otoku, u uvali Sakarun. Stigao je veliki koncertni klavir od Yamahe. Inače, službeni sam artista za Yamaha Pianos Official, za čitavi svijet, tako da mi oni uvijek dostave klavir kada imam koncert. Tako će biti i na Kravici. No, da se vratim na temu. Stigao je klavir, ali je ponton kojeg sam odabrao bio jako nestabilan i krhak. Dam vam bolje dočaram situaciju: četiri čovjeka na njemu i već je jedna strana pontona lagano bila pod morem! Dostavljači iz Yamahe nisu htjeli postaviti klavir na ponton te su inzistirali da ja potpišem dokument gdje preuzimam odgovornost na sebe, ukoliko se klavir potopi! Nije mi bilo svejedno, ali rekao sam si: “Idem do kraja”. Imao sam onaj unutarnji osjećaj da će sve, koliko god se činilo kao recept za potpuni fijasko, biti u redu. Svi su bili pomalo sumnjičavi i očekivali potop. Kažu da sreća prati hrabre, ili lude, ili oboje. Mene je toga dana pratila. Iako je malo falilo da me potopi. U tom slučaju ne bi bilo ovog koncerta na Kravici, a ja bih vjerojatno sada bio negdje u Njemačkoj, radio na baušteli i polako otplaćivao kredit za novi Yamahin klavir :)

Bljesak.info: Što ćemo čuti 8. srpnja na Kravici?
Ružić: Publika će imati prilike čuti moj projekt Pianotron, moje autorske skladbe, ali i mnoge svjetske hitove Jacksona, Queena, Bowieja, Beatlesa, ABBE i drugih, na moj - Pianotron način. Obećajem vam nešto posebno, neponovljivo, podosta ludo, apsolutno drugačije u svakom smislu riječi, nešto što još niste čuli niti možete zamisliti kako će sve to biti. Garantiram vam da će vam biti jako drago da ste došli i bili dio ovog spektakla.

 

O umjetniku

Zvjezdan Ružić je vrhunski pijanista što potvrđuje čak pet osvojenih prestižnih diskografskih nagrada Porin te šest strukovnih nagrada Status Hrvatske glazbene unije za najboljeg jazz pijanistu u Hrvatskoj. Uz brojne suradnje i bogat diskografski repertoar, koji je ostvario s eminentnim glazbenicima hrvatske scene, Zvjezdan je do sada publici predstavio čak šest autorskih albuma. U svojoj bogatoj biografiji bilježi suradnje s 2 Cellosom, Massimom Savićem, Josipom Lisac, Tonijem Cetinskim i mnogim drugim glazbenim imenima.

Kopirati
Drag cursor here to close