What To Do, How To Live?

Sarajevska čelistica, pjevačica i kompozitorica Lakiko AKA Lana Kostić objavila svoj debitanski album!

What To Do, How To Live? je Lakikin debitantski album i otpjevan je gotovo u potpunosti na bosanskom jeziku koristeći vokalnu tehniku iz tradicije sevdalinke i klasičnog pjevanja.
Kultura / Glazba | 14. 04. 2023. u 12:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Lakiko je violončelo koje pjeva, struže, ponavlja se i nestaje. Lakiko je također glas koji pjeva o nomadskom postojanju, noćnim morama, arhaičnoj prošlosti i distopijskoj budućnosti.

Komad eksperimentalnog performansa, umjetnička vizija izvučena je iz perioda duboke kontemplacije, osvrtanja unatrag, razmišljanja o savremenom balkanskom iskustvu, njenom odrastanju u Sarajevu, ožiljcima i teškoćama koje su grad i ljudi morali da podnose i razmišljanju o tome kako će se odvijati budućnost.

Video "Ovce":

Prateći kratki film, Lakiko – hibridna ideja, u režiji njemačkog reditelja Manfreda Borscha, sniman je na različitim lokacijama u Sarajevu i okolini i osvojio je nagrade, uključujući najbolju režiju na Stockholm City filmu 2022., a javno će biti objavljen u 14. travnja 2023. godine.

Video "LAKIKO | A HYBRID IDEA" (objava 14.04.)

Sada živi u Luzernu u Švicarskoj. Nakon školovanja za klasičnu violončelisticu na akademiji u Bremenu i unverzitetu umjetnosti u Bernu, Lakiko AKA Lana Kostić stvorila je svoj vlastiti zvučni svijet. Sve njene pjesme su prožete političkim sentimentom "ali na moj veoma nepolitički način" sa temama o šansama ili nedostatku promjene društvene klase (Tobogan), rodnoj ravnopravnosti (The Woman Is Stronger Than The Man In Me), i našu sklonost kao društva da ponavljamo iste stvari iznova i iznova (Junaci). Za Lakiko, umjetnost i politika su isprepletene.

"Muzika je najveći dio mog života. I obrnuto, moj život je najveći dio moje muzike", objašnjava ona.

Album What To Do, How To Live? od danas možete pronaći na svim platformama za digitalnu prodaju.

 

Kopirati
Drag cursor here to close