Sevdah i klasika

Predivna noć u Centru za kulturu Mostar uz zvuke sevdaha i klasike

U okviru međunarodne kulturne manifestacije ''Mostarsko ljeto 2022'' večeras je publika uživala u spoju sevdaha i klasike
Kultura / Glazba | 18. 06. 2022. u 00:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U okviru međunarodne kulturne manifestacije ''Mostarsko ljeto 2022'' večeras je publika uživala u spoju sevdaha i klasike koji su izvodile mr. Dženana Šehanović Sarajlić, pijanistica i prof. dr. Dženana Huseinagić, sopranistica.

Projekt „Sevdah i klasika“ doprinosi širenju interesa i ljubavi prema umjetničkoj glazbi koja obuhvaća djela klasične glazbe, djela skladatelja s Balkana, ali s naglaskom na skladatelje iz Bosne i Hercegovine, te sevdalinku prilagođenu i autorski aranžiranu od pijanistice mr. Dženane Šehanović Sarajlić koja nam je otkrila kako je došlo do ideje za spomenuti projekt koji se pokazao kao vrlo uspješan.

''Moram reći da je moja kolegica Huseinagić unuka Nedžada Salkovića i ona sluša sevdah od malena, a ja inače volim našu tradiciju i sve što je naše, te smo onda došle na ideju da pokušamo nekako da napravimo spoj sevdaha i klasike. Na kraju je ovo ispao jedan projekt koji je obišao skoro sve veće gradove u BiH, ali i vani. Išle smo u Zagreb, London, Dohu, a ići ćemo ako Bog da i u Japan. U Japanu će se slušati sevdah i klasika“ rekla je Šehanović Sarajlić.

Cilj projekta je, prema riječima autorica, njegovanje ljubavi prema kulturnom naslijeđu, isticanje važnosti sevdalinke kao izvorne bosanskohercegovačke pjesme koja kroz generacije dobiva novo ruho i prilagođava se afinitetima novih naraštaja ne gubeći na svojoj vrijednosti.

Sevdalinka obrađena u duhu klasične glazbe je nešto sasvim novo, spoj tradicije i umjetnosti, te ima veliku vrijednost iz više aspekata.

''U mojoj obitelji se zaista slušao sevdah s obzirom na djeda. Međutim, kad sam bila mlađa nisam toliko voljela sevdah koliko sam sa godinama sve više i više počela da ga volim. Hoću da kažem, za sevdah je ipak potrebna jedna zrelost i svjesnost koliko je to, zapravo, važno za nas kao narod i koliko je to dio naše tradicije koja mora da se njeguje. Stoga, mogu slobodno da kažem da jesam odrasla uz sevdah ali nisam ga u potpunosti razumjela, da tako kažem, prije dvadeset pete godine i zaista mi je drago da smo kolegica i ja uspjele da nađemo neki put sevdaha koji je prikladan za nas, s obzirom da smo se obje školovale za klasičnu glazbu“, naglasila je sopranistica prof. dr. Dženana Huseinagić.

Obje kažu da jako vole Mostar i da im je drago što su imale mogućnost ponovo nastupati pred mostarskom publikom i to u okviru manifestacije „Mostarsko ljeto 2022“.

''Kolegica Šehanović Sarajlić i ja smo drugi put u Mostaru. Ovaj put nam je posebno drago, s obzirom da smo imale cjelovečernji koncert. Naš prvi nastup u Mostaru bio je u okviru 'Sazvučja' i izvele smo 3 skladbe, odnosno 3 sevdalinke obrađene u duhu klasične glazbe. Mostar je divan grad i posebno nam je drago doći ovako u ljetnom periodu kada je vrijeme lijepo. Nadam se da će biti još prilika da nastupamo u Mostaru“, zaključila je Huseinagić.

''Iznimno nam je drago na pozivu i na mogućnosti da predstavimo svoj projekt 'Sevdah i klasika' i u Mostaru, obzirom da smo obišle skoro sve veće gradove u BiH. Mostar nam je posebno drag i uvijek volimo doći u Mostar“, rekla je Šehanović Sarajlić.

Publiku naredni događaj u okviru „Mostarskog ljeta 2022“ očekuje u ponedjeljak, 20.06., a riječ je o promociji knjige „Pogibija braće Morića“ autora Envera Imamovića koja će biti održana u Narodnoj biblioteci Mostar, sa početkom u 20 sati.

Kopirati
Drag cursor here to close