Brian May

Grupa Queen kakvu poznajemo samo je s njim mogla biti takva

U travnju 1970. May, Taylor i Mercury osnovali su bend Queen. Nakon što su nekoliko puta morali mijenjati basiste, upoznali su ambicioznog inženjera elektrotehnike Johna Deacona, kompletirajući postavu do veljače 1971.
Kultura / Glazba | 19. 07. 2022. u 11:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na današnji dan prije 75 godina, 19. srpnja 1947. rođen je u Hamptonu engleski gitarist i rock autor Brian May.

Brian Harold May bio je jedinac u obitelji, koja je živjela u Felthamu, predgrađu Londona. May je za sedmi rođendan dobio svoj prvi instrument, španjolsku akustičnu gitaru.

Gitaru je sam prepravio kako bi zvučala kao električna, a kao pojačalo koristio je kućni radio. S obzirom da su originalne električne gitare bile skupe, počeo je kasnije kao gimnazijalac sam izrađivati jedan takav instrument, što mu je uz očevu pomoć pošlo za rukom.

Vremenom je nastala čuvena "Red Special" gitara, izrađena od predmeta pronađenih u kući Mayevih, dijelova starog motocikla, hrastove ploče i okvira kamina od mahagonija starog više od sto godina. Tremolo su napravili od noža za kruh. Morao je kupiti samo Burnsove pickupove. Nakon 18 mjeseci gitara je dovršena.

U jesen 1964. May je zajedno s Timom Staffellom i ostalim kolegama iz razreda osnovao bend pod nazivom 1984, nazvan po istoimenom romanu Georgea Orwella.

Nakon što je May je završio opću gimnaziju, uz napredni stupanj fizike, matematike i primijenjene fizike, želio je biti astronom i počeo je studirati fiziku i astronomiju na Imperial Collegeu u Londonu u jesen 1965. godine.

Njehov bend 1984 svirao je 13. svibnja u Imperial Collegeu kao predgrupa Jimiju Hendrixu, 23. prosinca iste godine nastupili su na božićnom festivalu u Olympia Theatreu zajedno s Tyrannosaurus Rexom, The Herd, Jimijem Hendrixom, Traffic i grupom Pink Floyd.

Video: Queen – Bohemian Rhapsody (Official Video Remastered)

Početkom 1968. bend se raspao. Presudne su bile glazbene razlike među članovima i činjenica da je Mayu trebalo više vremena za učenje.

U jesen 1968. May i Staffell osnivaju bend Smile. Pridružio im se student stomatologije Roger Taylor na bubnjevima.

May je diplomirao i primio diplomu prvostupnika znanosti (BSc) na ceremoniji u Royal Albert Hallu 24. listopada 1968. Dva dana kasnije, Smile su održali svoj prvi koncert u Imperial Collegeu, kao predgrupa Pink Floyda.

Preko Staffella, May i Taylor su upoznali studenta umjetnosti Farrokha "Freddieja" Bulsaru (Freddie Mercury), koji je podržavao bend kao obožavatelj i pomogao oblikovati njihov izgled. Ugovor o snimanju albuma nije se ostvario. Staffell se odvojio od benda u proljeće 1970., zbog čega je Smile prestao postojati.

U travnju 1970. May, Taylor i Mercury osnovali su bend Queen. Nakon što su nekoliko puta morali mijenjati basiste, upoznali su ambicioznog inženjera elektrotehnike Johna Deacona, kompletirajući postavu do veljače 1971.

Video: TOP 10 Brian May solos

U rujnu 1971., preko poznanstva, May je uspio organizirati studo za demo snimke: nekoliko mjeseci mogli su raditi u profesionalnim uvjetima u novootvorenom studiju De Lane Lea, što je utrlo put njihovom prvom diskografskom ugovoru. U srpnju 1973. objavljen je debitantski album Queen.

May se i dalje paralelno posvećivao svojoj struci, a zbog njegovih zdravstvenih problema prve turneje Queena morale su biti otkazivane ili odgađane.

Unatoč tome, Queen su napravili međunarodni proboj i postali jedan od najpoznatijih svjetskih rock bendova. May je odlučio zauvijek prekinuti rad na svojoj disertaciji. To je privremeno dovelo do svađe s ocem, koji ga je optužio da je odbacio svoje obrazovanje; nakon dvije godine ipak su se pomirili.

Na mnogim Queenovim albumima Brian se pojavljuje kao vodeći vokal na mnogim pjesmama kao "39", "Sail Away Sweet Sister", "Good Company", "Some Day One Day", itd.

Video: Brian May - Love Of My Life

Potpisuje hitove kao što su "We Will Rock You", "Flash", "Who Wants to Live Forever", "Too Much Love Will Kill You" na kojima također nastupa kao prateći vokal.

Nakon razilaska grupe Queen 1991., izlazi nekoliko njegovih albuma koji nikad nisu doživjeli komercijalni uspjeh, kao oni s grupom Queen. 2019. godine izdaje singl New Horizons.

Brianovi rani uzori su bili Cliff Richard i grupa The Shadows, kao i naravno legendarni Jimi Hendrix, a kad su Cliffa Richarda pitali tko bi bio gitarist u njegovu bendu iz snova on je odgovorio Brian May, na što je gitarist Queena vrlo ponosan.

Danas Brian i Roger Taylor još nastupaju diljem svjeta pod nazivom Queen + Adam Lambert, gdje ih na vokalu prati Paul Rodgers, bivši član grupa Free i Bad Company.

Brian je dobar prijatelj s Axl Roseom i Slashom iz grupe Guns and Roses s kojima je nastupao na turneji 1992. kao gost. Također u dosta prilika nastupao sa Zuccherom i Alice Cooperom, kao i u mnogobrojnim drugim "all star" gitarskim događajima.

Video: Bohemian Rhapsody (Live) (HD) - Axl Rose / Elton John / Queen
Kopirati
Drag cursor here to close