Freddie Mercury

Glazbenik koji je oplemenio ovaj svijet, kao da mu nije pripadao...

Na današnji dan, 24. studenoga 1991. godine, u Londonu je preminuo slavni glazbenik Freddie Mercury. O njemu kruži bezbroj legendi, ali i stvarnih činjenica iz njegova života. Ovdje su neke od njih.
Lifestyle / Zabava | 24. 11. 2020. u 14:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Internet / Na današnji dan, 24. studenoga 1991. godine, u Londonu je preminuo slavni glazbenik Freddie Mercury

Na današnji dan, 24. studenoga 1991. godinen u Londonu je preminuo Freddie Mercury, britanski pjevač, tekstopisac i producent, najpoznatiji kao pjevač britanskog rock sastava Queen.

Pod imenom Farrokh Bulsara, Freddie je rođen u državi Zanzibar, koja 1964. postaje dio afričke države Tanzanije. Majka Jer i otac Bomi porijeklom su bili Iranci koji su živjeli u Indiji.

Freddie je pohađao englesku školu u Indiji, gdje je uzimao i lekcije iz sviranja klavira. U istoj školi je i dobio ime Freddie, što je njegova obitelj isto tako prihvatila.

Freddijev otac Bomi bio je računovođa za britansku vladu. Kad su u Zanzibaru izbili nemiri, zajedno s obitelji seli se u Feltham, Velika Britanija.

O slavnom pjevaču kruži bezbroj legendi, ali i stvarnih čeinjenica iz njegova života. Slijede neke od njih.

Zbog zubara nehotice promovirao omraženi punk

Mercury nije volio zubare, ali kada mu je u ustima zagustilo, morao je zagrist donju usnu i zakazati termin nakon 15 godina. Taj je termin, doduše, bio u poslijepodnevnim satima 1. prosinca, istovremeno kada je imao zakazan nastup u tada popularnoj lokalnoj emisiji Today.

Da spase priliku za promocijom jednog od svojih bandova, EMI je umjesto Queena poslao neke nove klince s kojima su nedavno potpisali ugovor. Prvo gostovanje na televiziji Sex Pistolsi su iskoristili, gledajući iz promotivne perspektive, genijalno. 

Video: Swearing |Sex Pistols interview |Today Show |Thames TV | 1976

Iako je emisija bila lokalna, nacionalne publikacije ulovile su nastup i krenule objavljivati članke o šokantnom ponašanju Pistolsa, što je, naravno, imalo kontra efekt i pankeri su postali poznati doslovno preko noći, uvodeći kontrakulturni pokret u opću kulturu.

Freddie punk nije smatrao glazbom, mrzio je Johnny Rottena s kojim je morao dijeliti studio i često bi se svađali i vrijeđali u prolazu. Vjerojatno su mu zubari prisjeli još više nakon što je zbog jednog, glazba koju mrzi postala popularna.

Obukao princezu Dianu u muškaraca 

Princeza Diana i Freddy bili su u dobrim odnosima i ona je, u potrazi za mirom od obitelji koja je ne voli, medija koji je opsjedaju i javnosti koja je obožava, često znala provoditi vrijeme s njim.

U to vrijeme Royal Vauxhall Tavern bio je kultni londonski gej klub poznat i po barskim tučama te svakako zadnje mjesto gdje bi tadašnja javnost i kraljevska obitelj htjeli vidjeti svoju princezu.

Ipak, Freddy je htio da mu se prijateljica malo zabavi pa su Dianu prerušili u muškarca – prevelika avijatičarska jakna, hlače, šilterica i sunčane naočale - te krenuli u klub.

Posjetitelji su se toliko koncentrirali na poznatog pjevača, komičara i glumicu, da nitko nije primijetio tamo nekog bezimenog muškog modela pored njih, pa je Diana nakon dugo vremena imala priliku provesti normalnu večer među 'podanicima'. 

Video: Queen - I Want To Break Free (Official Video)

Queen je u Britaniji skoro popularniji od same kraljice

Osim što imaju najprodavaniji album svih vremena, titule najvećih rock hitova svih vremena (rock pjesma 'Bohemian Rhapsody' i rock himna 'We will Rock you'), najdugovječniju prisutnost na top listama (sveukupno 23 godine), drže i Guinnessovu knjigu rekorda po najvećem i najdugovječnijem klubu obožavatelja, rekorde u najvećem broju posjetitelja koncerata, vrstu žaba i vilinog konica nazvanih po Freddieu i još gomilu drugih stvari ispred kojih stoji prefiks 'naj'.

Ali ono što Queen stavlja rame uz rame sa samom kraljicom i kraljevskom obitelji je činjenica da su izdane poštanske marke s likom Freddy Mercuryja (bio je strastveni skupljač poštanskih maraka) i bubnjara Roger Taylora u pozadini.

Nakon smrti Mercuryjja, Taylor je jedini živući Britanac koji je imao tu čast van članova kraljevske obitelji. Naime, jedini živući ljudi koji smiju biti na britanskim poštanskim markama su - članovi kraljevske obitelji.

Kada je marka izdana 1999. godine izazvala je kontroverze kod konzervativnih Britanaca, osuđujući prikaz tako 'dekadentne' osobe na markama i još k tome živog Taylora, argumentirajući da to vrijeđa njeno Visočanstvo.

Zašutjeli su kada je objavljeno da je kraljica Elizabeta osobno odobrila marke. 

Foto: AFP / Freddie Mercury, čovjek koji je promijenio rock glazbu

Michael Jacksona pomogao stvoriti popularnost Queena

Da nije bilo slučajnog ukazanja Michael Jacksona u zelenoj sobi nakon koncerta Queena u Los Angelesu, grupa možda nikada ne bi dosegla kultni status koji ima danas.

Naime, Freddy Mercury bio je obožavatelj MJ-a još iz perioda Jackson 5, pa je MJ bio dobrodošao iza pozornice i sve što je pričao se moralo slušati sa štovanjem.

Tada je band iz zezancije svirao Another One Bites The Dust, pjesmu koju su ionako nevoljko objaviti iako su im njihovi roadiesi tvrdili da je upravo to pjesma s kojom moraju otvoriti album.

Članovi banda bili su uvjereni kako stvar nikad neće biti hit, no nakon što ju je Jackson prvi puta čuo im je rekao da su luđaci ako je ne pretvore u glavni singl albuma. Što se Freddiea ticalo, kako MJ kaže, tako i bude.

Another One Bites The Dustt prodala se u 7 milijuna primjeraka i bila najveći hit Queena, propelirajući ih u zvijezde koje su danas. Mercury je kasnije skoro ostvario svoj san snimanja pjesama u duetu s Michael Jacksonom, nekoliko ih je i snimio, no morao je odustati jer je Jackson u studio dolazio sa svojom ljamom koja je užasno uznemiravala Freddieja. 

Video: Queen - Another One Bites the Dust (Official Video)

Freddy Mercury je opsesivno volio mačke

Iako se užasavao ljama, Freddy Mercury je volio mačke - toliko da je bio opsesivni obožavatelj mačak.

Mercuryju su turneje teško padale jer bi one značile dugu odvojenost od njegovih ljubimaca, no doskočio je tome redovitim pozivima kući, gdje bi Mary Austin, bivša ljubavnica, najbolja prijateljica i nasljednica njegove imovine, čekala s mačkama pored telefona kako bi im Freddy mogao pričati što se događa.

Pjesma Delilah s posljednjeg albuma koji je band izdao bila je posvećena najdražoj od njegovih tada šest mačaka, dok je ostalima bio posvećen Mercuryjev prvi solo album riječima: 'Mom Jerryju, ali i Tomu, Oscaru i Tiffany te svim ljubiteljima mačaka u svemiru – nabijem sve ostale.'

Freddie je muškarce zvao ženskim imenima, a žene muškim

Mjesec dana nakon Freddiejeve smrti Elton John dobio je paket za rođendan. U njemu se nalazila slika Eltonovog najdražeg umjetnika, Henry Scott Tukea, s porukom 'Draga Sharon, mislio sam da će ti se ovo sviđati. Voli te Melina'.

Neupućeni bi mislili da je poštar promašio adresu, no Elton je znao da je to poklon od Freddieja.

Naime, Mercury je sebe zvao Melina, a Eltona Sharon. Iz nekog razloga Freddie je volio svim svojim prijateljima davati imena suprotnog spola. Brian May je tako bio Maggie, Roger Taylora je preimenovao u Liz, Mary Austin je bila Steve, Rod Steward Phyllis… Jedini kojeg nije preimenovao je bio John Deacon (basist Queena).

On je ostao John jer je Freddie mislio da je premuževan da bi imao žensko ime. 

Video: Queen – Bohemian Rhapsody (Official Video Remastered)

Hit koji to nije trebao biti

Bohemian Rhapsody nije jedna od najpoznatijih pjesama Queena, nego jedna od najpoznatijih pjesama uopće. Freddie je imao ideju za rapsodiju još na faksu, stalno pjevušeći prvu rečenicu 'Mama, just killed a man...' na nezadovoljstvo svojih tadašnjih cimera, ali nije znao što da napravi dalje s njome. I to dobrih šest godina nije znao što s njom.

Ali mu je zapela u glavi i nije odustajao sve dok je nije izbacio na papir. Bila je to njegova grandiozna opera, njegov tour de force i…neslana šala u očima njegova tadašnjeg producenta. Ipak, kada je shvatio da se Mercury ne šali, isproducirao je njegovu viziju točno kako je ovaj htio.

No svi su u izdavačkoj kući bili skeptični, čak je i Elton John izrazio trunčicu sumnje, izjavivši 'jeste li vi ludi?!' kada je prvi puta čuo stvar. Ipak, primjerci pjesme su tiskani i jedan je završio u rukama Kennyja Everetta (onog istog koji je obukao princezu Dianu u muškarca), koji je tada radio kao DJ na lokalnoj radio postaji, uz napomenu da je niti pod kojim uvjetom ne pušta.

Everett nije ozbiljno shvatio napomenu i pjesmu je pustio čak 14 puta u dva dana. Slušatelji i dućani glazbenih ploča su poludjeli za Rapsodijom. Izdavačka kuća, vidjevši reakciju publike, ipak je izdala pjesmu koja je postala instant hit, a Queen vrlo tražen band.

Kako su se u tom trenutku spremali za turneju, a pozivi za gostovanja po emisijama stizali sa svih strana, prije odlaska su otišli u studio i za četiri sata snimili mali promotivni video koji bi mogli slati raznim tv postajama. Tako je nastao i jedan od najikoničnijih glazbenih spotova svih vremena. 

Video: Queen - We Are The Champions (Official Video)

Ne zna se gdje je Mercuryjev grob

Iako ekstravagantan na pozornici, Mercury je bio vrlo privatna osoba i rijetko kada je htio pričati o svom životu. Javnost je, iako je bilo spekulacija, saznala za njegovu bolest tek dan prije Freddiejeve smrti 24. studenog 1991. godine.

Kakav je bio u životu, takav je bio i u smrti. Kremiran je na groblju Kensal Green i njegov pepeo je preuzela Mary Austin te ga držala u svojoj sobi dvije godine. Freddie joj je dao upute što da napravi s njegovim ostacima, ali je morala čekati pravi trenutak, da prođe dovoljno vremena kako osoblje i prijatelji ne bi primijetili njen kratkoročni nestanak.

Jednog dana se iskrala s ostacima i negdje ih zakopala. Austin je jedina osoba koja zna gdje je posljednje Freddiejevo počivalište, čak niti njegovi roditelji ne znaju lokaciju groba. Ta činjenica doduše nije spriječila velik broj obožavatelja da godinama traže počivalište svog idola.

Posljednji pokušaj koji je digao veću medijsku prašinu bio je 2013. godine, no Austin je opovrgnula 'nalaznike'. Obožavatelji ga traže i danas. 

Video: Queen - We Will Rock You (Official Video)
Kopirati
Drag cursor here to close