4. Record Store Day

Gramofonske ploče 'zavrtile' se u Mostaru

''Interes je velik. Record Store Day i dalje traje i pozivamo sve ljubitelje glazbe da nas posjete'', poručili su iz z Tarantula comic store.
Kultura / Glazba | 23. 04. 2022. u 17:00 M.G. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Bljesak.info / 4. Record Store Day održan u Mostaru

‘Vinil’ je posljednjih godina ustaljeni naziv za ono što su starije generacije zvale, i još uvijek zovu, ‘gramofonske ploče’, a govornici engleskog jednostavno ‘records’.

Treće subote u travnju održava se Record Store Day - globalni event koji okuplja ljubitelje glazbe i potiče kulturu slušanja u prodavaonicama. Jedan ovakav događaj obilježen je danas u Mostaru u popularnoj striparnici Tarantuli.

Foto: Bljesak.info / 4. Record Store Day održan u Mostaru

Ovo je 4. Record Store Day koji se obilježava u gradu na Neretvi, i kako kažu organizatori, premašio je sva očekivanja.

''Atmosfera je apsolutno fantastična. Očekivali smo da ćemo imati velik broj posjetitelja, ali ovakav ne. Posjetili su nas svi, od petnaestogodišnjaka do 60-godišnjaka. Interes je velik. Record Store Day i dalje traje i pozivamo sve ljubitelje glazbe da nas posjete'', kazao je za Bljesak.info Goran Goca Vukoja iz Tarantula comic store.

Foto: Bljesak.info / 4. Record Store Day održan u Mostaru 

Iako se vremenom tehnologija mijenjala, a s njom i glazbena, vinil je gubio na značaju, ali u posljednjih nekoliko godina ponovo je aktualiziran u svijetu i regiji. Prateći trendove, ekipa iz Tarantule Comic store prepoznala je popularnost zvuka iz gramofona te od 2017. u svojoj ponudi, pored stripova, imaju i veliki broj naslova vinil ploča.

Foto: Bljesak.info / 4. Record Store Day održan u Mostaru 

''U ponudi imamo 1000 novih i između tri do četiri tisuće rabljenih vinila. Tu brojku održavamo i to je neka realna potreba naših klijenata. Zainteresiranost Mostarca za vinilima raste i to nam je baš drago'', kazao je Goca.

Foto: Bljesak.info / 4. Record Store Day održan u Mostaru

Pored koncertnih druženja i promocija Record Store Day bio je i povod za snižavanjem cijene vinil ploča, čak i do 50 posto, što su brojni posjetitelji itekako iskoristili.

Internet očito jeste promijenio navike, posebice spram slušanja glazbe, ali duh odlaska u glazbene dućane očito nije zamro. Vinil ploče nekako se polako i sramežljivo vraćaju u Mostar.

Kopirati
Drag cursor here to close