Druga večer 9. Festivala

Festival klapske pisme u Posušju - Oželanda odnijela Posuški stećak

Druga večer 9. Festivala klapske pisme u Posušju je završen. Oželanda je odnijela Posuški stećak, Galuna Buru.
Kultura / Glazba | 07. 08. 2023. u 08:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Posušju je sinoć održana druga, završna večer, 9. Festivala klapske pisme, na kojoj se pred mnogobrojnim ljubiteljima ovog glazbenog izričaja natjecalo 12 ženskih klapa: Zvizdan, Karmel, Puntape, Fjoret, Kajda, Mindula, Mirabela, Mir, Galluna, Oželanda, Orca, Filiae Croatiae.

Nažalost i ova večer se zbog, za kolovoz neobičnog vremena, održala u zatvorenom prostoru, no izvrsne natjecateljske izvedbe, odličan glazbeno-scenski nastup Alena Nižetića, kao i čvrsta uigrana voditeljska palica dvojca Silvije Karamatić i Joška Lokasa, zasigurno su zadovoljili očekivanja i najzahtjevnije publike u Posušju, kao i one pred radijskim i tv prijemnicima diljem BiH i inozemstva, priopćeno je iz Općine Posušje.

Najbolja klapa Oželanda

Nakon nešto više od sat ipo vremena, koliko je trajao natjecateljski dio u kom su se klape predstavile s po dvije, uglavnom tradicionalne dalmatinske pjesme, žiri je imao težak zadatak izbora najbolje interpretacije. Prema njihovoj stručnoj ocjeni ove godine u Posušju najbolja je bila klapa Oželanda iz Zagreba. Statuu Posuški stećak i plaketu, uručio im je predsjednik Vlade ŽZH Predrag Čović.

Drugo mjesto pripalo je klapi Galluna iz susjednog Imotskog, a nagradu je uručio Ante Begić, načelnik općine Posušje, ujedno i domaćin ovog glazbenog događaja. Treće pak mjesto osvojila je klapa Orca iz Splita.

Njima je nagradu dodijelio Zvonimir Širić, ministar prostornog uređenja, graditeljstva i zaštite okoliša ŽZH.

Klapa Galuna - nagrada publike

Klapa Galuna odnijela je iz Posušja još jednu nagradu, onu publike. Osim simpatija publike, u Imotski će ponijeti i statuu Bure te plaketu koju im je uručio Ante Jukić, ispred tvrtke Atelijer Jukić, brončanog sponzora festivala.

''Na kraju navedimo kako se sljedeće godine organizira jubilarno 10. izdanje festivala, za koje organizatori pripremaju poseban program'', navodi se u priopćenju, stoga pozivaju sve ljubitelje klapske pisme, da već sada predbilježe u kalendaru prvi vikend u mjesecu kolovozu sljedeće godine, i rezerviraju ga vrhunski glazbeni spektakl u Posušju.

Kopirati
Drag cursor here to close