Art Garfunkel

Bio je član slavnog dvojca i neizostavno ime pop glazbe

Nakon što je producent Tom Wilson s njihovog prvog albuma uzeo pjesmu "The Sound of Silence ", obradio je i objavio kao singl koji se popeo na prvo mjesto na ljestvicama Billboarda, Garfunkel i Simon su se ponovno ujedinili.
Kultura / Glazba | 05. 11. 2021. u 13:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Art Garfunkel (Arthur Ira Garfunkel), američki pjevač, pjesnik i glumac, rođen je na današnji dan prije 80 godina, 5. studenog 1941., u Forest Hillsu, Queens, New York City.

Garfunkel je slavu stekao kao dio legendarnog dvojca Simon & Garfunkel.

Roditelji njegova oca doselili su se u Sjedinjene Države na prijelazu stoljeća i nastanili se na Manhattanu. Garfunkel je rumunjskog židovskog podrijetla.

Garfunkelova ljubav prema pjevanju potekla je u prvom razredu. "Kad bismo se poredali po redoslijedu, a nakon što su svi ostali otišli, ja bih ostajao i uživao u zvuku odjeka pločica stubišta i pjevao 'Unchained Melody ' i 'You'll Never Walk Alone'", kazao je jednom prilikom.

Video: Art Garfunkel - I Only Have Eyes For You

Kasnije mu je otac kupio magnetofon i od tada je Garfunkel svoja popodneva provodio pjevajući, snimajući i slušajući, kako bi mogao čuti nedostatke i naučiti kako se poboljšati.

Kao mladi tinejdžer Garfunkel se razbolio od plućne infekcije, što je dovelo do ljubavi prema košarci. Objasnio je u intervjuu 1998. godine.

"U ljeto '55. Imao sam plućnu infekciju. Nisam mogao trčati uokolo, ali volio sam košarku i u blizini je bio obruč. Veliki dio ljeta proveo sam metodično pogađajući 96, 98 šut od 100. Nikad nisam igrao u timu nakon srednje škole. Samo 3 protiv 3, na pola terena u dvorištu škole".

Budućeg partnera za pjevanje Paula Simona upoznao je u šestom razredu, kada su obojica glumili u završnoj predstavi osnovne škole 'Alisa u zemlji čudesa'.

Video: Simon & Garfunkel - The Sound of Silence (from The Concert in Central Park)

Između 1956. i 1962. njih dvojica su zajedno nastupali kao "Tom & Jerry", a nadimak stvoren od njihove izdavačke kuće Big Records. Njihovi idoli bili su Everly Brothers, koje su kao dvojac i oponašali. Godine 1957. godine Simon & Garfunkel snimili su pjesmu "Hey, Schoolgirl" pod imenom Tom & Jerry. Singl je dosegao 49. mjesto na pop ljestvicama.

Naziv svoga dueta promijenili su 1963., koristeći ubuduće vlastita prezima. Art Garfunkel je izdao i dva singla pod pseudonimom Artie Garr 1961. godine; Private World/Forgive Me i Beat Love/Dream Alone, no bez većeg komercijalnog uspjeha.

Kao "Simon i Garfunkel" svoj su prvi album, Wednesday Morning, 03:00, objavili u izdanju Columbia Records u listopadu 1964. godine. Nije postigao kritički ili komercijalni uspjeh, a dvojac se razišao.

Paul Simon je otišao u Englesku, a nakon što je producent Tom Wilson s njihovog prvog albuma uzeo pjesmu The Sound of Silence, obradio je i objavio kao singl koji se popeo na prvo mjesto na ljestvicama Billboarda, vratio se i ponovno udružio s Garfunkelom. Dvojac je snimio još četiri utjecajna albuma.

Video: Art Garfunkel - All I Know

Nakon što su se 1970. godine ponovno razišli, nastavili su raditi na osobnim karijerama i vlastitim projektima.

Najpoznatiji hitovi u Europi kao solo izvođača bile su pjesme I Only Have Eyes For You iz 1975. i Bright Eyes iz 1979., koje su zasjele na prvo mjesto engleske top liste (Bright Eyes šest tjedana).

Ova pjesma se mogla čuti u animiranom filmu Watership Down, koji je snimljen po istoimenoj knjizi Richarda Adamsa. U SAD-u je singl All I Know iz 1973. bio najbolje plasiran.

Godine 1989. objavljuje knjigu poezije pod nazivom Still Water.

Imao je uloge u filmovima Kvaka 22 (1970.), Carnal Knowledge (1971.), Bad Timing (1980.), kao i još nekim filmskim ostvarenjima i TV serijama.

Video: Bright Eyes - Art Garfunkel
Kopirati
Drag cursor here to close