Vremeplov

Znate li kako je saksofon dobio ime?

Malo ljudi zna za činjenicu da se instrument saksofon zove po Adolphu Saxu. On je bio belgijski glazbenik i izrađivač instrumenata koji je 17. svibnja 1846. patentirao svoje novo glazbalo – saksofon.
Kultura / Glazba | 07. 02. 2023. u 09:59 Bljesak.info | R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Belgijski proizvođač puhačkih instrumenata Adolf Sax (1814-1894), koji je 1840. godine izumio glazbeni instrument nazvan njemu u čast, saksofon, umro je 7. veljače 1894. godine.

Sax je potjecao iz obitelji izrađivača instrumenata. Kao dječak svirao je flautu i klarinet, a već s 15 godina sam je izrađivao te instrumente.

Eksperimentirao je s novim dizajnima glazbala, naročito s bas-klarinetom i kontrabas-klarinetom, koji su već imali cijev zavinutu prema gore, slično kasnijem saksofonu.

Danas se saksofon uvrštava u drvene puhačke instrumente, premda je napravljen od metala. 

Razlog tome je sličnost saksofona s drvenim puhaljkama, naročito klarinetom i oboom. Naime, saksofon proizvodi ton pomoću jezička od trske koji titra kad se puše u njega, vrlo slično jezičku klarineta.

Kad je konstruirao saksofon, Saxova je namjera upravo i bila napraviti instrument koji bi popunjavao rupu između drvenih i limenih puhaljki. Želio je glazbalo koje će biti najjače među drvenima i najprilagodljivije među limenima – i tako je dobio saksofon.

Dolaskom jazz glazbe saksofon je dobio veliku popularnost. Do kraja 1920-ih već ga je sviralo oko milijun i pol Amerikanaca.

 
Video: Adolf Sax

 

Kopirati
Drag cursor here to close