program

"Zaboravljena zbirka" otvara 18. izdanje Dana Matice hrvatske Mostar

Kultura / Flash | 04. 04. 2016. u 11:17 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ovogodišnje izdanje Dana Matice hrvatske - Mostarsko proljeće 2016. održat će se od 12. travnja do 2. lipnja, a u okviru programa bit će priređeno tridesetak kulturnih događaja. U ponedjeljak je u sjedištu tvrtke HT Eronet potpisan sporazum o generalnom sponzorstvu te predstavljen program 18. izdanje tog festivala.

''Od samog početka smo bili uz Maticu hrvatsku i Mostarsko proljeće. Iza nas su godine uspješne suradnje i tu suradnju nastavljamo i u ovim teškim vremenima u kojima se kultura nalazi. Čestitam Matici ne velikom radu i trudu koji su proteklih godina uložili u ovaj festival jer bez tog truda svega toga ne bi bilo'', istaknuo je predsjednik Uprave HT Eroneta Vilim Primorac.

Mostarsko proljeće 2016. službeno počinje u ponedjeljak, 11. travnja u 17 sati, otvaranjem izložbe "Zaboravljena zbirka" u okviru koje će biti izloženi likovni radovi iz fundusa Hrvatskog doma "Herceg Stjepan Kosača".

Dan kasnije na Maloj sceni Hrvatskog narodnog kazališta Mostar bit će izvedena kazališna predstava "Meštar", redatelja Velimira Pšeničnika Njirića, a datum 13. travnja rezerviran je za jedan od najvećih događaja u okviru Mostarskog proljeća 2016. mjuzikl Zagrebačkog gradskog kazališta Komedija "Mama Mia".

''Uz pomoć Grada Zagreba i zagrebačkog gradonačelnika Milana Badnića u Mostar stiže 'Mama Mia'. Taj mjuzikl već pola godina igra u Hrvatskoj i veliki je hit. Do sada je unaprijed prodano 25 000 ulaznica za predstave u Zagrebu, što znači da oni koji su kupili karte moraju čekati godinu dana da dođu na red, a mi ćemo imati priliku tu predstavu pogledati u Mostaru'', naglasio je počasni predsjednik Matice hrvatske Mostar Josip Muselimović.

On je podsjetio da je Mostarsko proljeće, na temelju izvrsnosti programa i besprijekorne organizacije, prije sedam godina primljeno u punopravno članstvo Saveza europskih festivala, te se time svrstalo rame uz rame s bečkim, moskovskim, veronskim i drugim značajnim europskim festivalima.

Ovogodišnje izdanje Mostarskog proljeća održava se pod visokim pokroviteljstvom Hrvatske akademije za znanost i umjetnost u BiH te će u suradnji s tom institucijom biti priređena četiri predavanja četiriju akademika, a planiran je i znanstveni skup "Demografski položaj Hrvata u BiH", koji će se održati 15. travnja.

Luko Paljetak 19. travnja održat će predavanje o poeziji Antuna Branka Šimića, 21. travnja Šimun Musa govorit će o mostarskom književniku Iliji Jakovljeviću i njegovom romanu "U mraku", 13. svibnja planirano je predavanje akademika Stjepana Krasića "Sve je počelo u Rimu", dok će se datum predavanja Ive Prlendera znati naknadno.

Pored toga, planirano je gostovanje Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banje Luke, beogradskog Zvezdara teatra, Gradskog kazališta Zorin dom iz Karlovca, zagrebačkog kazališta Trešnja, zatim koncert u čast Arsenu Dediću te niz promocija knjiga i izložbi. 

14. travnja planirana je i donatorska večer za formiranje banke koštane srži Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, a domaćin ove večeri je HT Eronet uz potporu Mostarskog sajma. Inače, riječ je o projektu NVO 'Mala' i SKB Mostar.

Mostarsko proljeće 2016. bit će zatvoreno 2. lipnja izvedbom baleta Narodnog pozorišta Sarajevo "Mare nostrum".

Kopirati
Drag cursor here to close