književni festival

Poligon će pokazati da Mostar nudi nešto više od Šantića

Kultura / Flash | 04. 04. 2016. u 09:18 K.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vraćanje Mostara na književnu kartu regije, u obliku multimedijalne platforme koja će uključivati i likovnu umjetnost i glazbu, jedan je od primarnih ciljeva festivala Poligon, koji će se održati od 23. do 25. rujna, a koji ovu godinu u Mostar dovodi neka od najzvučnijih imena književne scene regije.

''Možda najvažniji dio Poligona jeste što u Mostar dovodi autore koji tu nastupaju ili rijetko ili dosad uopće nisu gostovali, a izravnim kontaktom s autorom i publika pokazuje više interesa kako za njihov rad, tako i književnost samu. Stoga ćemo ovu godinu ugostiti Marina Ljubičića, Elvedina Nezirovića i Lejlu Kalamuji iz BiH, Barbaru Pogačnik, Dijanu Matković iz Slovenije, Andreja Nikolaidisa i Jovanku Uljarević iz Crne Gore te Edu Popovića i Darku Šeparović iz Hrvatske'', rekao je za Bljesak.info Mirko Božić, jedan od organizatora ovog festivala u Mostaru.

Gosti Poligona sudjelovat će na okruglim stolovima na temu slobode govora u svjetlu aktualnih problema – terorizma i izbjegličke krize ali i na teme o odnosu prema kulturi kao takvoj. Budući da je ove godine preminula američka autorica Harper Lee, u planu je predavanje o njezinom radu kao i o segregaciji u američkoj književnosti, koje će održat Ivan Šunjić i Anita Pajević.

Uz bogat književni dio Božić je istaknuo kako ni ovu godinu nisu zaboravili promociju grada i književne tradicije Hercegovine.

''Prošle godine posjetili smo muzej Maka Dizdara i Radimlju kraj Stoca. Pošto je jedna od funkcija Poligona promoviranje naše kulturne baštine, ove godine odlučili smo se za Franjevačku galeriju u Širokom Brijegu kako bi njezin fundus približili našim gostima, uz stručno vodstvo predavača sa širokobriješke Akademije Likovnih umjetnosti'', govori Božić.

Na upit oko nezaobilaznih problema kad je u pitanju kultura, financija, Božić objašnjava kako su prošlu godinu Festival pomogli gradski ured za kulturu, Vijeće mladih i Fondacija Traduki te se nada da će uspješnu suradnju nastaviti i pri organizaciji drugog izdanja festivala. Podrška Poligonu su, kako govori Božić, i partneri u organizaciji Hrvatski Dom Herceg Stjepan Kosača, Muzički centar Pavarotti i United World College ali i mnogi drugi.

''Uz naše partnere kulturna scena u gradu iskazala je entuzijazam i potporu za Poligon, posebno u medijskom pogledu. Stoga, naš zadatak jeste da pokažemo kako Mostar nudi nešto više od Šantića i ostala tri kanonska pisca iz grada, neka novija imena koja vrijedi čuti'', rekao je Božić.

Kopirati
Drag cursor here to close