Prestižna nagrada

Večernjakov pečat: Nagrada u rukama HŠK Zrinjski

Prvi put u povijesti Večernjakov pečat realizirao se u suradnji s Radiotelevizijom Ukrajine, a mnoge je oduševo i nastup pobjednika Eurovizije ukrajinske skupine Kalush Orchestra.
Kultura / Flash | 27. 05. 2022. u 21:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prestižna manifestacija, 21. Večernjakov pečat, održala se u petak navečer. Program se realizirao ne samo iz studija u Sarajevu, Zagrebu i Kijevu nego i iz brojnih drugih gradova Europe i svijeta, a prenosi je BHRT, HRT te druge regionalne televizije. Prvi put u povijesti Večernjakov pečat realizirao se u suradnji s Radiotelevizijom Ukrajine, a mnoge je oduševo i nastup pobjednika Eurovizije ukrajinske skupine Kalush Orchestra.

Na svečanosti smo doznali tko je u svojim rukama ponio maslinovu grančicu, skulpturu ovogodišnjeg Večernjakova pečata koja simbolizira "Pečat za mir", kako glasi slogan ovogodišnje manifestacije.

Ponos BiH – Posebno priznanje dobio je Tim mladih robotičara Cerit. Nagradu im je dodijelio izvršni direktor Večernjakova pečata Željko Andrijani. Tim učenika iz Mostara, Stoca i Čapljine prvi su bili na Robotičkoj olimpijadi među 177 zemalja. Mladi iz BiH su bez novca i prostora izradili četiri robota i s njima osvojili planet. Osmislili niz projekata. Sredstva za svjetsko natjecanje osigurali uz zaduženje jednog od mentora - profesora.

Ponos BiH – Uspjeh dobila je Amra Šabić El-Rayess, a nagradu joj je dodijelila Valentina Rupčić, zamjenica generalnog direktora Večernjakovog pečata - Dragi moji, dobro vam večer. Iznenadila me vijest iz meni najljepše BiH. Čast mi je biti dobitnica nagrade Ponos BiH. Ponosna sam na zemlju koja me izrodila, zemlja bogate, a bolne povijesti. Hvala Večernjem listu! Žao mi je što nisam s vama večeras, ali se nadam da ću vam se iduće godine moći pridružiti - javila se Šabić El-Rayess iz New Yorka.

Ponos BiH – Pothvat dobio je Vedran Zubić, profesor zemljopisa. Član Uprave HT Eroneta Tomislav Ruk dodijelio mu je nagradu. - Moram zahvaliti svim svojim učenicima koji su glasali za mene. Moramo raditi puno bolje da bi imali zdravije društvo. Ako posao odradimo kako treba, onda ćemo smiriti stvari kao što nam je pokazao i posljednji potres - kazao je Zubić koji je pozdravio i svoje maturante.

Ajna Jusić dobila je nagradu Ponos BiH – humanost koju joj je dodijelio Dragan Ćavar, član Uprave UniCredit banke u BiH. Jusić je dobitnica francusko-njemačke nagrade za ljudska prava čiji je život opisan u filmu ‘Grbavica’. Vodi udrugu ‘Zaboravljenu djecu rata’. - Što se tiče mladih u BiH, mi živi sadašnjost. Nadam se da ćemo nastaviti ulagati napore za bolji život. Podrška Ukrajini i ukrajinskom narodu. Nudimo kapacitete kako bismo vam pomogli. Niste sami - kazala je Jusić.

Denis Lasić dobio je nagradu Večernjakov pečat u kategoriji politika, koju mu je dodijelio veleposlanik Republike Hrvatske u BiH Ivan Sabolić. - Dobivanje ove nagrade je velika i obveza. Izgradnja BiH trebala bi biti obveza svih političara. Nismo stali ni trenutka za vrijeme pandemija, a čeka nas i niz velikih obuhvatnih projekata. To ne bi bilo moguće bez potpore moje stranke, kao i bez potpore ministara u Vladi BiH - ustvrdio je ministar Lasić i zahvalio se svojoj obitelji na podršci.

U kategoriji Gospodarstvo nagradu je dobio Amir Gross Kabiri, izraelski biznismen koji je podigao Aluminij iz pepela. Nagradu mu je predao Miro Džakula, direktor Uprave za neizravno oporezivanje BiH.

Aziz efendija Hasanović dobio je nagradu Međureligijski dijalog koju mu je predao potpredsjednik Sabora Republike Hrvatske Željko Reiner. - Koristim priliku da se zahvalim na nominaciji. Dijelim ovu nagradu sa svim imanima koji promoviraju toleranciju i religijsko zajedništvo. Želim da naše društvo resi tolerancija, mir i zajedništvo.

Nagradu za životno djelo dobio je kardinal Vinko Puljić.

Hvala svima na ovom znaku pažnje. Neka istinski taj moj hod za dijalog se nastavi u daljnjem mojem radu - poručio je Puljić.

Nagradu u kategoriji Znanost dobili su Mehmed Akšamija, Mladen Bevanda i Rajko Kuzmanović.

- Od srca se zahvaljujem Večernjem listu što su prepoznali naš rad na dobrobit društva. BiH tvore tri naroda i imaju pravo na svoju akademiju. - ustvrdio je Bevanda. 

Kuzmanović se zahvalio na tome što se prepoznao njihov trud da budu dio velikog globalnog tržišta.

- Vijest o tome da je Večernjak dodijelio određeno priznanje me je jako obradovalo, ali je obradovalo i mnoge druge. Zato je ta gesta vrlo zanimljiva i pokazuje da postoje institucije koje znaju što je nauka. Postoji mnogo toga što se može staviti uz nauku, ali nauka nije ničije vlasništvo već je opće dobro. Kad pogledamo tko daje doprinos znanosti, ne gleda se daju li male zemlje ili velike. Akademije moraju raditi na klimi mira - tvrdi Akšamija.

Kenan Arnautović dobio je nagradu za medicinu.

Miro Gavran dobio nagradu u kategoriji Kultura koju mu je predao glavni urednik Večernjeg lista Dražen Klarić.

Nagradu za Sportski uspjeh godine dobili su Goran Lojo i ženska reprezentacija BiH. Nagradu im je predao Danko Delibašić, novinar BHRT-a, sin proslavljenog košarkaša Mirze Delibašića.

Osoba godine je HŠK Zrinjski, a nagradu im je predao izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić.

- Hvala Večernjaku, hvala Zlatku. Imamo i mi za njega dres. Imamo mi i loptu za našeg bivšeg igrača Luku Modrića - kazao je trener Jakirović.

Kopirati
Drag cursor here to close