Mladen Glibić

''Valja nama preko'': Knjiga koja otkriva kako su nastajali mostovi u Hercegovini

Kultura / Flash | 09. 06. 2016. u 17:19 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Knjiga ''Valja nama preko'' autora Mladena Glibića govori o12 mostova koji su izgrađeni najvećim djelom na području Hercegovine, ali i Bosne.

Glibić je projektant svih mostova koji su navedeni u knjizi, koja je bogata crtežima i fotografijama koje su nastale tijekom izgradnje svih mostova.

''Obrađena su tehnička rješenja mostova i prikazani su načini izrade samih objekata'', rekao je Glibić.

Knjiga je tiskana u 500 primjeraka, a namijenjena je prvenstveno studentima. Glibić kaže kako knjiga sadrži dosta detalja kojih inače nema u knjigama i koji se najbolje stječu iskustvom.

U knjizi se govori o izgradnji sljedećih mostova: Cestovni most preko rijeke Neretve u Čapljini, Novi most preko rijeke Neretve u Mostar, most Vojno-Potoci, mostar u Gračacu, most preko rijeke Mlade u Veljacima, nadvožnjak u Posušju, prilazni most za strojaru HE Peć Mlini, most preko rijeke Rame kod Čizmića Luke, prijelaz preko spojnog kanala HE Mostarsko blato, most na kruni brane HE Mostar, obnova pristupnog mosta HE Jajce II preko rijeke Vrbas, most preko rijeke Trebižat u Grabu.

Kao najznačajnije mostove autor knjige ističe mostove napravljene preko rijeke Neretve.

''Najteži most koji sam projektirao bio je cestovni most preko rijeke Neretve u Čapljini. Most sam projektirao 1997. godine i to je bio prvi značajni most koji sam projektirao. Zbog neiskustva i zbog toga što je bio prvi, bio je najteži'', rekao je Glibić za Bljesak.info.

Glibić je projektant novog mosta preko rijeke Neretve ''Sutina'' koji još uvijek nije pušten u promet. On je rekao kako mu je zbog Mostara i zbog prometa žao što most nije u funkciji.

''Most je konstruktivno završen, ali prometnice nisu gotove. Sigurno bi puno lakši promet bio da je pušten u funkciju'', rekao je Glibić.

Tiskanje knjige ''Valja nam preko'' pomogli su i: Hering, Elektroprivreda HZ HB, Konstruktor Mostar.

Promocija knjige ''Valja nama preko'' bit će održana u amfiteataru Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru u petak, 10. lipnja 2016. u 12,30 sati. Promotori knjige su prof.dr.sc. Ivo Čolak, prof.dr.sc. Alen Harapin i Mario Jurišić ,dipl.ing.građ.

Kopirati
Drag cursor here to close