Državna komisija

Usvojen izvještaj o području Starog mosta

Kultura / Flash | 18. 02. 2016. u 14:55 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Članovi Državne komisije za suradnju Bosne i Hercegovine s UNESCO-om, kojom predsjedava ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović, pozvali su resorna ministarstva da ulože dodatne napore na očuvanju nematerijalne baštine u našoj zemlji.

S tim ciljem potrebno je pripremiti nove nominacije i proslijediti ih UNESCO-u za kandidiranje na Reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva. Članovi Komisije izrazili su očekivanje da će Federalno ministarstvo kulture i sporta u suradnji s lokalnom zajednicom doraditi nominacijski fajl za Konjičko drvorezbarstvo i dostaviti ga Državnoj komisiji za suradnju BiH s UNESCO-om.

Državna komisija za suradnju BiH s UNESCO-om ocijenila je da je urađen veliki posao na projektu nominacije stećaka za upis na Listu svjetske baštine. U suradnji sa zemljama učesnicima u projektu, Srbijom, Hrvatskom i Crnom Gorom, potrebno je dodatno se angažirati na promociji projekta.

Članovi Državne komisije za suradnju BiH s UNESCO-om usvojili su izvještaje o dobrima svjetske baštine u BiH, i to za Most Mehmed paše Sokolovića u Višegradu i područje Starog mosta Starog grada Mostara.

Također, članovi Komisije informirani su o pozivu za dostavu projekata u okviru Participacijskog programa UNESCO-a i pozivu za dostavu nominacija za upis u UNESCO Međunarodni registar Pamćenje svijeta, priopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close