Karl von Habsburg

Unuk posljednjeg austrijskog cara uvodničar na okruglom stolu u Sarajevu

Kultura / Flash | 27. 06. 2014. u 20:17 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Paneuropska unija BiH u suradnji s Hrvatskim kulturnim društvom "Napredak" i Fondacijom Konrad Adenauer organizirala je večeras okrugli sto o temi "Europska perspektiva Bosne i Hercegovine, 1914. - 2014." na kojem je uvodničar bio predsjednik austrijskog paneuropskog pokreta Karl von Habsburg.

On je unuk posljednjeg austrijskog cara Karla i sin Ota von Habsburga (1912 - 2011.) koji je bio počasni predsjednik Međunarodne Paneuropske unije i počasni građanin Grada Sarajeva.

Karl von Habsburg izrazio je zadovoljstvo što je u Sarajevu na povijesni dan obilježavanja početka Prvog svjetskog rata, te naglasio da će sutra biti dan sjećanja na ono što se dogodilo prije sto godina.

Početka Prvog svjetskog rata sa svim njegovim posljedicama sjeća se, kako je kazao, ne samo Sarajevo nego i cijela Europa. Prilika je to da se podsjeti i na povijesne činjenice.

On je u večerašnjem izlaganju istaknuo vrijednosti Paneuropske unije, kao najstarijeg europskog pokreta.

Počasni član Paneuropske unije BiH Franjo Topić na tom skupu istaknuo je značaj razvijanja kulture mira, sporazumijevanja i povjerenja.

- Važno je stvarati prijateljstvo među ljudima, a ne svađu. Zlo ide samo od sebe, a za dobro se morate potruditi. Novo rukovodstvo Paneuropske unije BiH i svi njegovi članovi su garant toga, a našem radu pomoći će i ova posjeta Karla von Habsburga - kazao je.

Ranije danas, na Skupštini, Vanja Gavran izabran je za novog predsjednika Paneuropske unije BiH. Dopredsjednici su Hasan Muratović i Mirko Pejanović, a izabrani su i članovi Predsjedništva i ostalih upravnih tijela.

Kopirati
Drag cursor here to close