zanimljivi glavni grad

Bečki tisak iz 1914.: Kako je prije točno 100 godina Franjo Ferdinand dočekan u Mostaru?

Kultura / Flash | 27. 06. 2014. u 11:52 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prije stotinu godina, na putu iz Metkovića prema Sarajevu, austrijski prijestolonasljednik Franjo Ferdinand posjetio je Mostar.

O dočeku koji mu je priređen, Bljesak.info donosi prijevod izvješća koje su 27. lipnja 1914. objavile bečke novine Neuigkeits-Welt-Blatt (broj 144, lipnja 1914., str. 5).

***

Stigavši na željeznički kolodvor glavnoga grada Hercegovine, prijestolonasljednik je izvršio smotru počasne Pješače pukovnije lokalnoga garnizona, nakon čega je gradonačelnik Komadina održao pozdravni govor Nadvojvodi u kojem je izrazio zahvalu za posjetu gradu i uputio molbu da se Nadvojvoda udostoji prenijeti osjećaje sinovske ljubavi, odanosti, nepokolebljive vjernosti i odanosti prema uzvišenoj osobi Cara na vrhovnom prijestolju. Naposljetku je gradonačelnik prijestolonasljedniku izrazio dobrodošlicu u „krševitu Hercegovinu“.

Nadvojvoda Franjo Ferdinand odgovorio je na ovaj govor: Zahvaljujem Vam, gospodine gradonačelniče, za pozdravnu dobrodošlicu na hercegovačkom tlu i s iskrenom radošću prihvaćam Vaše uvjeravanje o nepokolebljivoj vjernosti i odanosti Njegovom Veličanstvu, našem milostivom vladaru. Posebnu radost mi pruža to što mi se nudi prilika upoznati zanimljivi glavni grad Hercegovine.

(Nastavljajući na hrvatskom jeziku:) Molim Vas, gospodine gradonačelniče, prenesite stanovnicima ovoga lijepog grada, za čiji razvoj imam najdublje zanimanje, moj najiskreniji pozdrav.“

Gradonačelnikov govor i Nadvojvodin odgovor primljeni su s glasnim klicanjem.

Zatim je održano predstavljanje dužnosnika, od kojih je svaki bio pozdravljen govorom. Kroz špalir koji su formirali općinski vijećnici, autonomnih tijela svih konfesija i zbora veterana, Nadvojvoda je prošao do automobila, kako bi započeo obilazak grada.

Išlo se kroz Ricinu ulicu, preko mosta Franje Josipa do nove kupaonice Franje Ferdinanda, koju je Nadvojvoda obišao u cijelosti. Prije Karađozbegove džamije Nadvojvoda se zaustavio i ponovno mahnuo muslimanskoj školskoj djeci, koja su s hodžama bila posložena na vrhu dvorišta džamije i pjevala državnu himnu.

Na Komadininu mostu, Nadvojvoda se zaustavio kako bi uživao u veličanstvenu pogledu na stari rimski most. Vožnja je zatim išla pored elektrostanice Franje Josipa i Franjevačkog samostana, do Štefanijinie aleje, i odatle natrag na željeznički kolodvor.

Na svim mjestima i u svim ulicama kuda je Nadvojvoda prošao, svečano odjeveni stanovnici pripremili su Nadvojvodi slavljeničke ovacije. Uvijek i uvijek iznova oglašavao se glasan uzvik 'Živio' upućen Caru, Nadvojvodi, Dinastiji i Monarhiji.

Nadvojvoda je zahvalio, pozdravljajući srdačno na sve strane. Čitav je grad sjajio u najbogatije ukrašenim zastavama.

Na željezničkoj stanici, Nadvojvoda se pozdravio s uglednicima, kojima je ponovno izrazio svoje zadovoljstvom prijemom.

Kopirati
Drag cursor here to close