"Muzej Mjeseca"

Divovski mjesec stigao u London

Umjetnički rad zasnovan na NASA-inim slikama prikazuje lunarnu scenu i nalazi se u unutrašnjosti katedrale
Kultura / Flash | 25. 10. 2023. u 11:40 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Veličanstveni, plutajući divovski mjesec umjetnika Lukea Jerrama stigao je u katedralu Southwark u Londonu u okviru izložbe "Muzej Mjeseca", javlja Anadolu.

"Muzej Mjeseca" u tri dimenzije kreiran je pomoću NASA fotografija. Umjetnički rad zasnovan na NASA-inim slikama prikazuje lunarnu scenu i nalazi se u unutrašnjosti katedrale.

"Muzej Mjeseca" je turneja umjetnina Britanca Lukea Jerrama.

S prečnikom od sedam metara, mjesec ima detaljne NASA-ine snimke površine Mjeseca.

"Muzej Mjeseca" će biti predstavljen na više različitih načina kako u zatvorenom tako i na otvorenom, mijenjajući tako doživljaj i interpretaciju umjetničkog djela. Dok putuje od mjesta do mjesta, okuplja nove muzičke kompozicije i stalnu kolekciju ličnih odgovora, priča i mitologija, kao i naglašavanje najnovije nauke o Mjesecu.

Foto: Anadolija / Izložba u Londonu

Mjesec je oduvijek inspirirao čovječanstvo, djelujući kao "kulturno ogledalo" društvu, odražavajući ideje i vjerovanja svih ljudi širom svijeta.

Tijekom stoljeća, Mjesec je tumačen kao Bog i kao planeta. Korišten je kao mjerač vremena, kalendar i bio je izvor svjetla za pomoć u noćnoj navigaciji. Mjesec je kroz historiju inspirisao umjetnike, pjesnike, naučnike, pisce i muzičare širom svijeta.

Različite kulture širom svijeta imaju svoje povijesne, kulturne, znanstvene i vjerske odnose s Mjesecom. Pa ipak nekako, uprkos svim razlikama, Mjesec nas sve povezuje.

"Muzej Mjeseca" nam omogućava da promatramo i razmatramo kulturne sličnosti i razlike širom svijeta, te razmotrimo najnoviju nauku o Mjesecu. Ovisno o tome gdje je umjetničko djelo predstavljeno, njegovo značenje i interpretacija će se mijenjati.

Kopirati
Drag cursor here to close