Cenzura

Ukrajina zabranila 38 knjiga

Kultura / Flash | 13. 08. 2015. u 07:22 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ukrajinske vlasti su zabranile 38 ruskih knjiga, među kojima djela Eduarda Limonova, zbog "poticanja na mržnju i separatizam" što je nova epizoda rata informacija dviju bivših bratskih zemalja, navele su u srijedu ukrajinske financijske službe.

Financijske službe, zadužene za carine, objavile su popis djela kojima je zabranjen ulaz u Ukrajinu poput knjige "Kijev kaputt" vođe nacionalboljševičkog pokreta Eduarda Limonova.

Djela "Ukrajina. Moj rat. Geopolitički dnevnik" ili "Euroazijski uzvrat Rusije" ideologa bliskog kremlju Aleksandra Dugina ili "Ukrajinska katastrofa: od američke agresije do svjetskog rata" gospodarskog savjetnika Kremlja Sergeja Glazijeva.

Ta mjera bi trebala "spriječiti propagandu ideologije mržnje, fašizma ksenofobije i separatizma", objasnio je u srpnju Bogdan Červak, dužnosnik Audiovizualnog odbora, koji je tražio od financijskih službi da zabrane ta djela.

Popis zabranjenih knjiga bi se mogao produžiti, upozorio je i tražio od Ukrajine da se obrate odboru ukoliko nađu ukrajinofobna djela u knjižarama, prenosi Hina.

Te zabrane su stupile na snagu nekoliko dana nakon odluke Kijeva da zabrani nastup desetku pjevača i glumaca, uglavnom ruskih, među kojima je i francuski glumac Gerard Depardieu, koji je prije dvije godine postao ruski državljanin.

Kijev drži da ti pjevači i glumci predstavljaju prijetnju za nacionalnu sigurnost i optužuje ih za podršku proruskim pobunjenicima na istoku kao i moskovsko pripojenje ukrajinskog poluotoka Krima.

Odnosi Ukrajine i Rusije su na najnižoj razini nakon pripojenja Krima u ožujku 2014. nakon čega je uslijedila proruska pobuna na istoku Ukrajine.

Kijev i Zapad drže da Kremlj vojno podržava tu pobunu. U oružanom sukobu je u 16 mjeseci poginulo više od 6800 ljudi.

Kopirati
Drag cursor here to close