Hercegovački franjevac

Čapljina: Otvorena spomen-kuća u sjećanje na fra Nikolu Šimovića

Kultura / Flash | 12. 08. 2015. u 18:29 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Posebno svečano bilo je u Zvirovićima u čapljinskoj općini u povodu otvaranja i blagoslova spomen kuće fra Nikole Šimovića.

Pored predstavnika iz vjerskog, civilnogi društvenog života, skupu su nazočili mnogi mještani Zvirovića i susjednih mjesta te rodbina i prijatelji iz raznih krajeva svijeta.

Molitvu, službu riječi, te blagoslov spomen kuće i ''čudotvornog'' fra Nikolina križa (koji je star preko 150 godina) vodili su don Branko Šimović (na župi u Ennepetal-Njemačka) i don Ivo Šutalo studenački župnik.

Ovom prigodom, Marija i Ante Šimović, otkrili su spomen ploču s likom fra Nikole Šimovića, čiji autor je akademski slikar i kipar Ilija Bule. Pjesmu don Branka Šimovića ''Ave Crux Spes Unica'' tj. ''Zdravo križu jedina nado'' izrecitirao je akademski glumac Boris Matić.

Zakladu ''Fra Nikola Šimović'' predstavio je predsjednik UO Damir Šimović, a ključeve od spomen kuće uručio mu je don Branko Šimović. Dio pjesme ''Fra Nikola'', autora Ilije Šimovića-Ilke iz Lekenika, na guslama je izveo mladi guslar Ivan Vidić.

U glazbenom dijelu programa nastupili su Tamburaški orkestar HKUD-a ''Čapljina'' pod ravnanjem prof. Davora Markote, ženska pjevačka skupina HKUD-a Studenčica ''Izvor'', te Nikol i Blaž Šimović s pjesmom ''Kućo stara''.

Voditeljica programa je bila Ana Šimović. Don Branko i Marija Šimović uručili su prigodne darove zaslužnim pojedincima.

Kopirati
Drag cursor here to close