Program do lipnja

'Učiteljice' započele Dane Studentskog zbora

Kultura / Flash | 18. 03. 2016. u 21:11 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kazališnom predstavom 'Učiteljice', koju su izveli članovi dramske sekcije HKUD-a 'Didak' iz Župe Gradnići u petak navečer je u Mostaru otvorena manifestacija Dani Studentskog zbora.

Radi se o najvećem projektu koji Zbor tradicionalno organizira svake godine, a koji je namijenjen svim studentima, kazala je Feni predsjednica Studentskog zbora Sveučilišta u Mostaru Janja Marušić, dodavši kako će se u sklopu Dana održati brojni kulturni, zabavni, edukativni i sportski događaji.

Istaknula je kako se tijekom manifestacije nastoji održati što više kulturnih događaja zbog čega su i odlučili da Dane otvori jedna kazališna predstava.

"Uvijek apeliramo na kulturu jer tko bi se mogao osjećati pozvanijim za njezinu promociju nego mi studenti", istaknula je Marušić, naglasivši pritom kako će manifestacija trajati do mjeseca lipnja kada će biti zatvorena velikim rock koncertom. Marušić je nakon govora, Dane Studentskog zbora proglasila otvorenim

U ime rektorice Sveučilišta, prisutnima se obratio Vojo Višekruna koji je istaknuo značaj, trud i zalaganje svih dosadašnjih generacija Studentskog zbora, kako bi studentima, ali i svima drugima u Mostaru i šire prezentirali brojne sadržaje.

"Svaka generacija koja vodi Studentski zbor Sveučilišta sa sobom donese novu svježinu, a iz godine u godinu kvalitet programa je sve bolji", rekao je Višekruna.

Tekst za predstavu 'Učiteljice' napisao je profesor dramaturgije Dragan Komadina, koji zajedno s glumcem Robertom Peharom potpisuje i režiju. Radnja predstave događa se 1916. godine u teškom razdoblju Prvog svjetskog rata, suše, gladi i nepismenosti. Dvije obitelji se suočavaju s nevoljama koje je donijelo to vrijeme. Žena kao simbol snage i izdržljivosti i naravno, fra Didak koji je srce cijele priče.

'Učiteljice' je predstava o vjeri u samog sebe, o samopouzdanju i bezgraničnoj upornosti, koja je krasila čovjeka Hercegovine kroz sva stoljeća.

Kopirati
Drag cursor here to close