biskupska konferencija

Biskupi u Mostaru: Zabrinutost zbog iseljavanja mladih iz BiH

Kultura / Flash | 18. 03. 2016. u 13:48 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Biskupi Katoličke crkve, koji su se okupili na redovitom zasjedanju Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine u Mostaru, izrazili su zabrinutost općom situacijom u Bosni i Hercegovini zbog koje sve više ljudi, posebice mladih, napušta zemlju.

''Ovih dana pročitao sam podatak da je samo prošle godine iz BiH otišlo 66.000 ljudi. To su uglavnom mladi ljudi koji su najvjerojatnije otišli nepovratno. Nema rađanja, stari umiru i to jednostavno znači nestanak. Ovakva situacija jednako pogađa i muslimane, i pravoslavce, i katolike'', kazao je na konferenciji za novinare biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski Ratko Perić.

Prema procjenama Katoličke crkve, broj Hrvata-katolika u BiH još od 2006. je u kontinuiranom padu, a prema tim procjenama 2015. godine u BiH je živjelo 405 735 katolika što je za oko 15 000 manje u odnosu na godinu prije.

Nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić kazao je kako Crkva na sve načine pokušava ohrabriti mlade da ostanu živjeti u BiH te je pozvao sve strukture bh. društva da učine više kako bi se stvorila nada i perspektiva života na ovim prostorima.

U priopćenju odaslanom nakon zasjedanja Biskupske konferencije BiH, biskupi su zahvalili svim poduzetnicima koji se brinu za otvaranje radnih mjesta, osiguravaju pravedne plaće radnicima i uplaćuju mirovinsko osiguranje, te na taj način daju najbolji doprinos ostanku.

"Zahvalni smo svima koji, u duhu poruka i primjera pape Franje, otvaraju dijalog i rade na izgradnji društva jednakopravnih naroda u BiH u kojem treba biti mjesta za svakog čovjeka s njegovim pravima i slobodama", poručili su biskupi.

Na novinarsko pitanje da prokomentiraju političku situaciju u Mostaru, biskup Perić je odgovorio kako ga žalost što ga o Mostaru pitaju novinari, ali ne i političari.

''Bilo bi nam drago kada bi domaći političari bilo koje stranke željeli čuti što mi mislim o svemu tome, kao što bismo voljeli i da kod međunarodne zajednice vidimo takav interes'', kazao je biskup Perić. Kardinal Puljić dodao je kako bi trebalo postaviti pitanje međunarodnoj zajednici zašto je izdvojila Mostar od drugih gradova.

''Zašto Mostar ne bi bio kao svi drugi gradovi? Taj vrući krumpir sada se vraća politici 'koja igra igru'. Mostar treba biti kao Sarajevo, Banjaluka, Travnik ili Zenica. Ja sam vrlo žalostan što su nam to ostavili u 'amanet' '', istaknuo je kardinal Puljić.

Kada su u pitanju druge teme koje su razmatrane na zasjedanju Biskupske konferencije BiH, biskup Perić kazao je kako se na proljetnom zasjedanju razmatra što je desetak radnih tijela Biskupske konferencije radilo protekle godine pa su tako predsjednici vijeća i komisija podnijeli izvješća o radu.

Saslušavši izvješće o radu Vijeća za ekumenizam i dijalog među religijama i kulturama, biskupi su izrazili potporu i za buduće ekumenske i dijaloške kontakte koji vode boljem međusobnom razumijevanju i suradnji u skladu s prošlogodišnjim ekumenskim i međureligijskim susretom tijekom posjeta pape Franje Bosni i Hercegovini.

Na zasjedanju je odlučeno da se Povjerenstvo za vjeronauk u osnovnim i srednjim školama preoblikuje u Nacionalni ured za katehezu, čije će sjedište biti u Sarajevu, a na čelo tog radnog tijela imenovan je velečasni Tomislav Mlakić.

Biskupi su za 2016. godinu najavili i dva velika susreta: susret svih dekana koji djeluju na području BiH 28. travnja u Travniku, te skup svih bh. svećenika 16. lipnja u Tomislavgradu.

 

Kopirati
Drag cursor here to close