Polaznici oduševljeni

U Zagrebu otvorena Škola gange

Škola je otvorena u samostanu Hercegovačke franjevačke provincije u nedjelju 22. listopada.
Kultura / Flash | 25. 10. 2023. u 12:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povodom obilježavanja 20 godina donošenja UNESCO-ve Konvencije o zaštiti nematerijalne kulturne baštine, u Zagrebu je otvorena Školu gange, prenosi portal Grude-online.

Škola je otvorena u samostanu Hercegovačke franjevačke provincije u nedjelju 22. listopada. Glavni organizator je Udruga kralj Tomislav, a pokrovitelj Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.

Očuvanje tradicije

Inicijatori kažu da su Školu gange pokrenuli s ciljem da se očuva tradicija dinarske zone – Dalmatinske zagore i Hercegovine, ali i pridonese razumijevanju vlastitog identiteta Hrvata iz tih krajeva.

Gangi kao izvornoj pjesmi pristupit će se i s teorijskog i praktičnog aspekta za što će se pobrinut predavači Škole, vrsni poznavatelji gange, koji su znanje i vještine naslijedili od svojih predaka, a nastavili njegovati pridružujući se gangaškim sekcijama u sklopu kulturno-umjetničkih društava.

Polaznici Škole gange prvu večer bili su oduševljeni.

Video: U Zagrebu otvorena škola gange

Jure Miloš, voditelj predavača Škole kaže da je ganga duša hercegovačkog čovjeka, jer je u njoj sve opjevano.

“S gangom se rađalo, živjelo i umiralo. Tako i danas kod onih koji ju pjevaju, vole i savjesno baštine. Ona je himna našeg kraja. Jedan od stihova gange kaže, ‘Gango moja ja te gango ne bi da se nisam rodio u tebi’. Ono u čemu se čovjek rodi to mu stvara identitet, naviku od malena i osobnu svojinu”, kaže Miloš.

Tko su predavači

Jure Miloš ima 30 godina, rođen je u općini Grude. Magistar je filozofije i povijesti, zaposlen u Ministarstvu obrazovanja, znanosti, kulture i športa Županije Zapadnohercegovačke.

Priređivač, član i predsjednik nekoliko kulturno – povijesno – znanstveno stručnih i inih događaja, povjerenstava, odbora i udruga. Predavač, izvođač i izrađivač pučkih glazbala.

Ivan Soldo ima 62 godine, rođen je u općini Posušje i trenutno živi u Zagrebu. Za Hercegovinu ga vežu korijeni i porijeklo, a također često i ide u Hercegovinu. Počeo je gangati s 10 godina. Smatra da treba njegovati baštinu kao i gangu jer treba njegovati ono što su preci ostavili, kako bi se dalje prenosilo na mlađe generacije.

Mladima bi poručio da se uključe u Školu gange te da i mlađi naraštaji mogu dalje prenositi tradiciju kako ona ne bi izumrla.

Ante Kraljević ima 72 godine i živi u Zagrebu. Porijeklom je iz Kočerina kraj Širokog Brijega. S gangom se prvi puta susreo 60-ih godina prošlog stoljeća te je do danas vjerno pjeva i čuva od zaborava prenoseći je na mlađe generacije.

Škola gange u Zagrebu trajat će do 22. studenoga 2023. Ona okuplja sve, od 16 do 66 godina. Upisi u prvu generaciju polaznika bili su besplatni, a interes je bio višstruko veći od očekivanog.

 

Kopirati
Drag cursor here to close