'Stopama pobijenih'

Široki Brijeg - Simpozij o ubojstvu 66 hercegovačkih franjevaca

Osvjetljavanje je to jugokomunističkog ubojstva 66 hercegovačkih franjevaca te povijesnih okolnosti u kojima se sve dogodilo, rečeno je u najavi simpozija.
Kultura / Flash | 22. 10. 2023. u 16:13 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U samostanu Hercegovačke franjevačke provincije na Širokom Brijegu održan je 15. simpozij pod nazivom "Stopama pobijenih".

Osvjetljavanje je to jugokomunističkog ubojstva 66 hercegovačkih franjevaca te povijesnih okolnosti u kojima se sve dogodilo, rečeno je u najavi simpozija.

"Svećenici u logorima Jasenovac i Stara Gradiška 1941. – 1945." tema je istraživača i publiciste Igora Vukića koji ističe da stalno iznova treba tražiti i istraživati nove podatke o zločinima i stradanjima kako bi istina izašla na vidjelo.

- Važno je izučavati događaje iz prošlosti, a posebno ove događaje koji su za vrijeme komunizma iskrivljavani i prikazivani u sasvim drugom svjetlu. Sada imamo potpunu slobodu da potvrdimo činjenice onakve kakve su zaista bile – kazao je Vukić.

Priređivač simpozija je Vicepostulatura postupka mučeništva “Fra Leo Petrović i 65 subraće”, na čelu s fra Miljenkom Stojićem.

Program je započeo sv. misom u 11. 00 sati koju je predvodio fra Andrija Nikić, svećenik u mirovini na Humcu, nakon čega su u samostanskoj dvorani održana brojna predavanja.

Politolog prof. dr. sc. Dražen Barbarić govorio je na temu "Anatomija 'genetskog antifašizma' ili o kulturi hegemonijskoga pamćenja”, dok je o Duhovnim zvanjima u Hercegovini do 1972. – plodu katoličkih žrtava govorio prof. dr. sc. fra Andrija Nikić.

Kopirati
Drag cursor here to close