Frankofonija u Mostaru

U nedjelju se prikazuje predstava 'Proza Transsibirca'

Kultura / Flash | 21. 03. 2014. u 14:42 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U okviru programa Dani Frankofonije 2014., Veleposlanstvo Švicarske Konfederacije u BiH i Francuski Institut u BiH predstavi će 'Prozu Transsibirca' po poemi Blaise Cendrars-a, a u izvedbi beogradske trupe 'Kroz prozor fabrika'.

Glume: Aleksandar Milković, Ana Jovanović, Dalia Cox, Mirko Jokić, Stevan Stančević i Miodag Krstić. U doba futurizma, 1913. godine, Blaise Cendrars piše poemu koja će predstavljati pravu revoluciju u suvremenoj književnosti. Odu modernom svijetu, brzom životu, strojevima.

Poemu koja do tada nikad nije napisana i koju nitko nikada više neće napisati. Sljedeće godine izbija rat. Strojevi melju ljude. Blaise Cendrars u njemu gubi desnu ruku, ruku kojom piše. Međutim, u ovoj poemi riječ je o jednom drugom ratu. Godina je 1905., godina Prve ruske revolucije i rata sa Japanom na obali Pacifika. Blaise, kome je tada bilo šesnaest godina, sjeda u vlak, na put transsibirskom željeznicom, sa krijumčarem nakita i Žanom, mladom francuskom prostitutkom.

Putovanje će trajati više od tri tjedna. Tri tjedna tijekom kojih nam pjesnik prikazuje težak život redovnih putnika, kartaške igre i klađenje, grupu drumskih (željezničkih) razbojnika i alkoholičara, ljubavne igre s lakim ženama i naposlijetku ogromno zadovoljstvo u skučenom vagonu koje svako osjeća. A vlak nezaustavljivo juri ka Istočnom frontu, dok u suprotnom smjeru prolaze vagoni puni ranjenika.

Blaise se ne postavlja kao pjesnik. Sam život je krajnje poetično iskustvo. Poetski čin sastoji se u nabrajanju stvari. U unošenju u stihove svijeta koji ga prevazilazi i koji ga izaziva. Snaga Cendrarsove poezije leži u njegovoj sposobnosti da pronađe ljepotu tamo gde ona počiva. A to podrazumijeva i zastrašujuću ljepotu rata.

U multimedijalnoj predstavi u kojoj se kazalište ukršta s pjesmom, glazbom, kabareom, videom, kazalištem sjenki i lutkarskim kazalištem, 'Kroz Prozor Fabrika' prikazuje šarolik svijet ove poeme. Različiti kazališni postupci istovremeno podstiču kako jedinstvo tako i heterogenost poeme. Putem mnoštva izražajnih sredstava koja se u predstavi koriste, ostvaruju se kazališne, vizualne, koreografske, glazbene harmonije poeme.

Predstava će biti odigrana u nedjelju 23.03.2014. u dvorani OKC 'Abrašević' s početkom od 19:30 sati. Ulaz je slobodan.

Kopirati
Drag cursor here to close