Gotova za tri godine

Za džamiju u Ljubljani osigurano 60 posto sredstava

Kultura / Flash | 21. 03. 2014. u 11:22 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gradnja džamije u Ljubljani, prvog vjerskog središta za 40-ak tisuća Muslimana koji žive u Sloveniji, mogla bi biti završena za oko tri godine, izjavio je u petak u razgovoru za portal telekoma Slovenije tajnik Islamske vjerske zajednice Nevzet Porić.

"Imamo osigurano oko 60 posto svih sredstava potrebnih za gradnju. Očekujemo i znatan doprinos vjernika koji su već dali doprinos za kupovinu zemljišta za džamiju", rekao je Porić.

Računa se da će za dovršenje džamije i islamskog kulturnog centra u Ljubljani biti potrebno oko 20 milijuna eura, od toga 12 milijuna otpada na građevinske radove.

"Trenutno na građevinskom zemljištu teku pripremni radovi, od čišćenja pa sve do premještanja električnih i telekomunikacijskih vodova, a još uvijek se nadamo da bi gradnja mogla biti završena za tri godine", kazao je Porić.

Političke i druge okolnosti u prošlosti nisu bile sklone gradnji prve džamije u Sloveniji, iako je islamska vjerska zajednica prvu molbu za gradnju džamije u Ljubljani gradskim vlastima uputila još prije 40-ak godina.

Gradnju prvog vjerskog objekta za pripadnike islamske vjeroispovijesti obećao je prije osam godina ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković i obećanje dijelom ispunio prodajom gradskog zemljišta za tu svrhu. U rujnu prošle godine svečano je postavljen i kamen temeljac za džamiju.

Uskoro bi, računa se najkasnije u lipnju, trebao biti objavljen i javni natječaj za projektanta i izvođača radova.

"Izabrani izvođač bit će onaj koji ponudi najnižu cijenu i odgovarajuće bankovno jamstvo", rekao je Porić.

Predviđeno je da glavni objekt s džamijom i kulturnim centrom bude visok 12 metara, s minaretom 40 metara visine.

Kopirati
Drag cursor here to close