Centar za kulturu

U Mostaru otvorena Bajramska izložba

Kultura / Flash | 04. 10. 2014. u 07:00 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bajramska izložba Društva umjetnika Mostara snoć je svečano otvorena u Centru za kulturu Mostar, javlja dopisnik Anadolu Agency.

Tajnik Društva i jedan od njegovih osnivača Šemsudin Zlatko Serdarević podsjetio je da je Društvo nastalo u vrijeme rata u Mostaru, da su članovi Društva, kako tada, tako i u današnja vrlo oskudna vremena, kulturom i umjetnošću održavali univerzalni duh koji je Mostar krasio od njegovog osnivanja.

Društvo umjetnika redovito organizira izložbe u vrijeme državnih i vjerskih praznika, ali sudjeluje i u svim drugim kulturnim događajima. Bajramska izložba je revijalnog karaktera i odražava trenutno stanje duha u likovnom životu Mostara.

"Nismo željeli da izložbu ograničimo temama, već da našim umjetnicima ostavimo slobodu izbora. Na slikama su zastupljene sve slikarske tehnike", podsjetio je Serdarević. Prema njegovim riječima, svi autori njeguju poetski realizam kao prepoznatljivu odliku Mostara, bez puno apstrakcije i nadrealizma.

Na izložbi je sudjelovalo 18 likovnih umjetnika: Alica, Đani, Anel Jakirović, Senad Lizde, Nusret Velić, Zarifa Vrelić, Sidika Seka Behmen, Mustafa Baja Hadžajlić, Salko Batlak, Ibrahim Kara, Merima Ivković, Muhamed Badžak, Jagoda Serdarević, Šefko Torlo, Mustafa Šoše, Adnan Ado Badžak i Salko Hondžo.

Izložbu je otvorio novi predsjednik Društva umjetnika Mostara Anel Jakirović koji je izrazio zahvalnost što je mlađa generacija dobila priliku da novom pozitivnom energijom spoji iskustva prethodnih generacija s novim idejama, navodi Anadolija.

Kopirati
Drag cursor here to close